Startup Owlin strikt grote kredietbeoordelaar Fitch

Jordi Smit
De Nederlandse marktmonitor voor de financiële sector Owlin wordt dataprovider voor Fitch, een van de drie belangrijkste kredietbeoordelaars ter wereld. Die ‘ultieme marktvalidatie’ is de bekroning op een paar roerige jaren, met een investeerder die failliet ging en het afscheid van de oorspronkelijke oprichters.

Belangrijke deal Owlin

Deze week maakt Owlin misschien wel de belangrijkste deal bekend uit zijn 6-jarige bestaan. Fitch, een van drie grote kredietbeoordelaars (naast Moody’s en Standard & Poor's) gebruikt de dienst vanaf nu om de switch te kunnen maken van een pure beoordelaar van - vaak verouderde - kwartaalcijfers, naar een data-analysebedrijf. Fitch biedt Owlin vervolgens aan bij de duizenden analisten die klant zijn bij de kredietbeoordelaar.

CEO Owlin

'De ultieme marktvalidatie', noemt Owlin-ceo Sjoerd Leemhuis het binnenhalen van deze grote Amerikaanse naam. 'Dit is toch wel het ‘Vaticaan’ van de financiële sector. Voordat ze zaken wilden doen, hebben ze al onze jaarrekeningen doorgenomen en een volledige due dilligence gedaan. We moesten volledig met de billen bloot.'

Bijzondere overeenkomst

Wat de deal ook bijzonder maakt, zegt hij, is dat Fitch voor het eerst onderdelen van zijn eigen platform onderbrengt op de servers van een derde partij. Owlin had zijn data als whitelabel-dienst kunnen aanbieden, 'maar ze wilden zo snel mogelijk live', zegt Leemhuis. 'Toen hebben wij een widget gebouwd die zij aanroepen op hun platform voor counter party risk intelligence. Dat is hun paradepaardje op het gebied van data-analyse.'

Businessmodel

Het businessmodel van Owlin (een maandelijkse fee) rust op twee variabelen: hoe groot het portfolio is van bedrijven en hoeveel gebruikers toegang hebben tot Owlin. Met in totaal 50 bedrijven als klant zit Owlin nu op een omzet van ‘enkele miljoenen’ euro’s omzet per jaar, en groeide de afgelopen jaren telkens zo’n 140 procent.

afbeelding van Jordi Smit
Door: JordiSmit

JordiSmit | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJordi