Stressniveau Nederlandse werknemer opvallend laag

Stressniveau Nederlandse werknemer opvallend laag

Redactie Baaz
Nederlanders hebben een laag stressniveau. Dit is terug te lezen in het rapport ‘De geheimen van de gelukkigste bedrijven en medewerkers’.

Het rapport komt van recruitmentbureau Robert Half. Wereldwijd werden meer dan 23.000 werknemers ondervraagd, waarvan 1300 Nederlanders. Met een score van 55,9 op 100 (een hoge score betekent een laag stressniveau) kennen Nederlandse werknemers de minste stress van alle landen die werden onderzocht. Hoe komt het toch dat Nederlanders zo weinig stress kennen ten opzichte van andere landen? 

In het onderzoek komen drie belangrijke redenen naar voren. Allereerst is opvallend dat 95 proicent aangeeft zichzelf te kunnen zijn op het werk. De enige uitzondering hierin zijn mensen die bij verzekeraars werken. Daarvan heeft 50 procent het gevoel zich niet anders voor te hoeven doen. 

Goede balans verlaagt stressniveau

Een andere belangrijke reden is de balans tussen werk en privé. Ruim 66 procent van de ondervraagden geeft aan erg tevreden te zijn over deze balans. Tot slot geeft 68 procent aan veel inspraak te hebben in hun werkzaamheden. Dit is tevens het hoogste percentage van alle onderzochte landen. 

Toch kun je niet altijd voorkomen dat je in stresssituaties terecht komt. Daarom geeft Robert Half vijf tips om zaken niet te laten escaleren. 

1. Vraag tijdig om hulp en delegeer

Als ellenlange to-dolijsten, projecten met tegenstrijdige deadlines of terugkerende piekmomenten in je workload je stress geven, wordt het misschien tijd dat je je manager om hulp vraagt. Hij of zij kan je huidige werkdruk analyseren en je helpen prioriteiten te stellen. 

Het is tevens van belang dat de potentie van elke medewerker volledig benut wordt door taken te delegeren op basis van de individuele kwaliteiten van elk teamlid. Als bepaalde vaardigheden ontbreken, overleg dan met je manager of er een (tijdelijke) werknemer, op junior of senior niveau, aan het team toegevoegd kan worden.

2. Blijf jezelf ontwikkelen

Blijf je vaardigheden ontwikkelen aan de hand van opleidingen en trainingen. Op die manier investeer je in je eigen groeipotentieel en je carrière en kan je werkgever zich beter voorbereiden op extra projecten. Het allerbelangrijkste aan jezelf te blijven ontwikkelen is dat het je zelfvertrouwen enorm vergroot. En dat helpt weer goed tegen stress.

3. Vind de juiste werk-privébalans

Bedrijven erkennen steeds meer het belang van een goede werk-privébalans en proberen actief omgevingen met een betere werkervaring te creëren. Als je je zorgen maakt over je werk-privébalans, ga dan samen met je manager op zoek naar mogelijke oplossingen, besteed meer aandacht aan goed timemanagement en probeer wat werk te delegeren. Neem je werkstress ook niet mee naar huis. Alleen zo kan je echt ‘quality time’ met je gezin doorbrengen.

4. Bouw een goede relatie op met je collega's

Volgens het onderzoek zijn werknemers die een goede band hebben met hun collega's 2,7 keer zo gelukkig in hun baan. We brengen een groot deel van onze tijd door op het werk. Daarom is het ook belangrijk dat onze collega's een steun voor ons zijn en dat we op hen kunnen rekenen op de werkvloer. Jammer genoeg kunnen onze relaties met collega's soms verzuren door een verschillende aanpak of gewoon ongeduldigheid. Probeer de problemen aan te pakken voordat ze aan je mentale en fysieke gezondheid knagen of je werktevredenheid beïnvloeden. 

5. Wees bedachtzaam en zorg voor jezelf

We mopperen maar al te graag en te vaak dat we zo gestrest zijn op het werk, maar misschien vormen wij zelf ook een bron van stress. Iedereen heeft zijn eigen stressprikkels en drempels, maar sommigen zijn vatbaarder voor angstgevoelens of overbezorgdheid. Stress kan zich uiten in een waaier van gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsproblemen, slapeloosheid, hoofdpijn en huidproblemen. Die gezondheidsproblemen doen je huidige stressniveau nog meer de hoogte in gaan. Positief denken is hierbij de sleutel tot een ontspannen werksfeer. Bovendien is het van belang om de lat nooit te hoog te leggen voor jezelf. Wees realistisch. Alleen dan zal je jezelf nooit teleurstellen.

Download het rapport ‘Op naar werk waar je happy van wordt: de geheimen van de gelukkigste bedrijven en medewerkers’ hier.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie