Thuiswerken, de voor- en nadelen
Thuiswerken, de voor- en nadelen

Thuiswerken, de voor- en nadelen

Redactie Baaz
Je hoort steeds vaker dat mensen thuiswerken. Dat klinkt aantrekkelijk, vind je ook niet? Helaas is het niet alleen maar fijn en ideaal om thuis te werken. Moet je je personeel deze mogelijkheid geven? Wij zetten enkele voor- en nadelen voor je op een rij.

Waarom wel of niet thuiswerken?

Vanaf de bank inloggen op je zakelijke mail en met een kind op de arm bellen met je klanten. Het klinkt voor veel werknemers als de meest optimale manier van werken. Maar is het dat ook? En de volgende vraag is natuurlijk: moet je als werkgever je medewerkers de mogelijkheid geven om thuis te werken? Om je hierbij te helpen hebben we een aantal voor- en nadelen voor je!

Voordelen Thuiswerken

Minder reiskosten

Als je werknemers thuiswerken, hoeven ze natuurlijk niet te reizen. Hierdoor kun je geld besparen op reiskosten, dat geld kun je weer in je bedrijf investeren. En je hebt ook niet het probleem dat je werknemer vastzit in het verkeer of vertraging oploopt door treinen die uitvallen.

Minder werkplekken

Omdat je werknemers niet altijd of zelfs zelden op kantoor werken, hoef je ook minder werkplekken te hebben. Dit kan zelfs betekenen dat je kunt verhuizen naar een kleiner kantoor, wat automatisch betekent dat je minder kosten hebt aan het huren van een bedrijfspand.

Beter voor milieu

Aan het milieu denken wordt steeds belangrijker. Door je medewerkers thuis te laten werken, hoeven ze niet met het openbaar vervoer of de auto te reizen, wat weer goed is voor het milieu.

Tevreden werknemers

Je hoeft niet te reizen, hebt niet te maken met files of vertragingen, kunt je eigen tijd invullen en je hoeft geen oppas voor je kind te regelen. Het zijn een paar voordelen van thuiswerken. Daarnaast kunnen veel mensen zich thuis beter concentreren. De optie om thuis te werken kan dus leiden tot werknemers die meer tevreden zijn, omdat ze kunnen kiezen wat voor hen het beste werkt.

Nadelen Thuiswerken

Minder toezicht

Het is moeilijk om op afstand je werknemer te controleren. Je kunt namelijk niet zien waar hij mee bezig is. Natuurlijk moet je erop vertrouwen dat je werknemers hun werk serieus nemen en thuis ook goed kunnen werken. Maak er eventueel afspraken over, zodat je weet wat je werknemer doet.

Vergaderen gaat moeilijker

Als een groot deel of misschien wel iedereen van je personeel thuis zit is vergaderen erg lastig. Je kunt niet even een meeting inplannen of bij elkaar langs lopen om zaken te bespreken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel oplossing voor, zoals videoconferences (Skype, Hangouts).

Minder betrokken

Aanwezigheid op de werkvloer geeft meer prioriteit aan en binding met het bedrijf. Als je medewerkers vaak thuiswerken, is de kans aanwezig dat ze zich niet meer zoveel betrokken voelen bij het bedrijf. Probeer dit te voorkomen en houd genoeg contact met ze.

Kans op minder productiviteit

Even snel een wasje draaien, opruimen of boodschappen doen. Als je werknemers thuis aan de slag gaan is de kans groter dat ze afgeleid raken. Dit zorgt ervoor dat ze minder productief zijn en dus minder goed hun werk kunnen doen. Zorg ervoor dat je werknemers gedisciplineerd en zelfstandig genoeg zijn om thuis te werken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie