Tips van Proofpoint voor Swifties om te voorkomen dat ze worden opgelicht
- Onthoud als het om persoonlijke data gaat: You Belong With Me. Deel nooit persoonlijke of financiële informatie, zoals bank- of creditcardgegevens, met iemand die je niet kent.
- Zijn je Wildest Dreams uitgekomen en heb je een privélink gekregen om tickets te kopen? Klik niet op links en open geen bijlagen van onbekende afzenders, of dat nu via e-mail, sms, sociale media of online is.
- Heb je eindelijk een 'bevestigingsmail' ontvangen? Dan ben je nog niet Out Of The Woods. Let op spel- en grammaticafouten, deze kunnen erop wijzen dat het bericht een scam is.
- Cybercriminelen weten maar All Too Well dat je enthousiast of gespannen bent, en ze kunnen proberen misbruik van je te maken. Communiceer alleen via de officiële kanalen van bedrijven, beantwoord e-mails niet direct en klik niet op links.
- Zeg niet Would've, Could've, Should've als je data is gestolen. Deel geen wachtwoorden met mensen en zorg ervoor dat je je wachtwoorden regelmatig wijzigt. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om je persoonlijke informatie te beschermen tegen diefstal.
- You Need To Calm Down. Wees voorzichtig met onverwachte telefoontjes of e-mails waarbij tickets of andere prijzen worden aangeboden
"De actualiteit is enorm belangrijk voor cybercriminelen. Lokkertjes die verwijzen naar recente gebeurtenissen of waar tijdsdruk op staat, kunnen ervoor zorgen dat slachtoffers onzorgvuldig worden. Een succesvolle, populaire tour zoals die van Taylor Swift is het perfecte speelveld voor cybercriminelen die willen profiteren van wanhopige fans die zoeken naar kaartjes. Proofpoint dringt er bij alle Swifties die tickets willen kopen op aan om ervoor te zorgen dat ze deze kopen via een erkende verkoper en dat ze deze tips opvolgen om oplichting te voorkomen. Als ze het slachtoffer worden van deze criminelen, kunnen de kosten veel hoger oplopen dan de prijs van een concertticket." - Matt Cooke, Cybersecurity Strategist bij Proofpoint
LEES OOK: Gebruikers mobiele apparaten lopen dagelijks risico op phishing door scannen frauduleuze QR-codes