Toename Poolse arbeiders zorgt voor onrust
In 2009 leek het aantal werknemers uit Midden- en Oost-Europese EU-landen door de economische crisis te dalen. Inmiddels stijgt dit aantal weer even sterk als voor de crisis. In maart 2011 waren er 125 duizend werknemers, maar 37 duizend van hen schreven zich bij een gemeente in, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Van alle Midden- en Oost-Europese werknemers in Nederland bestond in maart 2011 ruim 80 procent uit Poolse werknemers. Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal Polen bijna 18 duizend hoger. De Nederlandse regering ziet nadelen in deze toenemende migratie.
Daarom willen de christendemocraten en liberalen met steun van de PVV maatregelen opstellen die ervoor zouden moeten zorgen dat Poolse werknemers zonder baan weer terug zouden keren naar hun eigen land. Volgens minister Henk Kamp van Sociale Zaken moet bijstand worden uitgesloten voor mensen die geen Nederlands spreken. Ook vindt hij dat als er geen uitzicht meer op werk is, de gastarbeiders meteen moeten vertrekken.
De Poolse minister van Economische Zaken Waldemar Pawlak verklaarde zaterdag in Warschau dat Polen zich zorgen maakt om de Nederlandse plannen. 'Als Nederland zonder overleg verder gaat kan de onderlinge verhouding verzuren', aldus Pawlak. Volgens hem is de relatie tot nu toe goed, maar koelt het Europese enthousiasme in Nederland af.
De nieuwe maatregelen liggen gevoelig omdat in een groot deel van de Europese Unie het vrij verkeer van personen geldt, zo schrijft Trouw. Pawlak vreest dat de Nederlandse maatregelen in andere landen navolging vinden. 'Deze ontwikkeling is gevaarlijk. Het Europese systeem van vrij personenverkeer kan zo uit elkaar vallen'.