Twee derde mkb'ers neemt liefst afscheid van deel personeelsbestand
Eén op de tien werknemers is bang dat hij binnen een half jaar zijn huidige baan kwijtraakt, als hij zelf geen actie onderneemt. Die angst is niet onterecht, twee derde van de Nederlandse mkb'ers neemt het liefst liefst morgen nog afscheid van gemiddeld bijna tien procent van de werknemers.
De overige ondernemers willen niet van hun personeel af. Dit blijkt uit de vijfde editie van de MKB Marktmonitor van Unique en TNO. Hierin werden 1.816 ondernemers geïnterviewd over verschillende HR-thema’s die momenteel spelen binnen het mkb.
Zachte landing
Uit de MKB Marktmonitor blijkt verder dat het mkb het vertrekkende personeel goed wil begeleiden. Bijna één op de vijf werkgevers uit het midden- en kleinbedrijf is daarom bezig met het uitwisselen van personeel met andere bedrijven. Nog eens 22 procent staat hier positief tegenover, maar is er nog niet mee bezig. Als werknemers worden gefaciliteerd om te wisselen van baan met iemand binnen een andere organisatie, zou 36 procent die kans direct aangrijpen, zo blijkt uit het onderzoek. Duurzame inzetbaarheid van het personeel is momenteel één van de belangrijkste speerpunten binnen het HR-beleid.
Halfvol of half leeg?
Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: 'Ondanks dat het wat beter gaat met de economie, is het gedwongen laten gaan van werknemers voor veel ondernemers helaas de realiteit. Bijna tien procent is een groot aantal, maar het positieve is dat ondernemers 90 procent van de werknemers wel wil behouden. Gelukkig kijkt het mkb ook naar duurzame oplossingen, zodat zowel werkgevers als werknemers beter af zijn na een ontslag. Het bieden van perspectief is het credo van nu. Het uitwisselen van personeel is hier dan ook een mooi voorbeeld van. Perspectief bieden zorgt ervoor dat je je als ondernemer kunt onderscheiden en dat medewerkers het gevoel krijgen gehoord te worden.'