'Uitbesteden software neemt een grote vlucht'

Redactie Baaz
Michiel van der Schueren is voorzitter van het ASP Forum, de belangenclub van Nederlandse Application Service Providers. Volgens Van der Schueren zitten de ASP-diensten flink de lift.
Michiel de van der Schueren

Voorzitter van het Nederlandse ASP Forum:

"Het levert gewoon stevige besparingen op."

'Software uit de muur' is al jarenlang een belofte. Al ruim tien jaar zijn er application service providers (ASP's); dienstverleners die ondernemingen softwareprogramma's aanbieden via het internet. Kant en klare standaardprogramma's, zoals voor urenregistratie of personeelsregistratie. Maar ook 'bedrijfseigen' programma's die de ondernemer bij het datacenter van de ASP parkeert en die via terminal emulatiesoftware op de pc van de werknemers wordt 'geprojecteerd'.

Dankzij de breedbandige verbindingen die alomtegenwoordig zijn n dankzij een schreeuwend gebrek aan vakkundig ICT-personeel zit het vak van ASP flink in de lift, meldt Van der Schueren.

Lokale software de deur uit
"Maar dat is zeker niet de enige reden waarom steeds meer bedrijven hun lokale softwarepakketten de deur uit doen", zegt Van der Schueren. "Het levert gewoon stevige besparingen op."

Van der Schueren: "Heel veel bedrijven, ook in het MKB, hebben een aantal typische standaardpakketten in gebruik. Denk aan de urenregistratiepakketten voor de tijdschrijvers, aan de software van de afdeling financile administratie, of een het HRM-pakket voor de personeelafdeling. De ICT-afdeling heeft veel werk aan het beheer van die software en aan de back-ups, terwijl je die functionaliteiten even goed buiten de deur kunt huren. De voordelen zijn evident: je hebt minder beheerkosten; bent minder uren kwijt aan de zoveelste patch (red: software-update) en je kunt je focussen op je core business en chte ICT-innovaties."

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie