umob breidt mobiliteitsaanbod internationaal uit met BAQME, BIRD, Bolt en Cooltra
MaaS-platform umob, dat het gebruik van openbaar vervoer, taxi en deelmobiliteit volledig integreert in één app, is nu ook in België, Frankrijk en Spanje te gebruiken dankzij de toevoeging van taxi- en deelvervoeraanbieders BAQME, BIRD, Bolt en Cooltra. De MaaS-app werkt samen met mobiliteitsaanbieders en gemeenten om de mobiliteitstransitie in grote steden te ondersteunen. Onlangs won umob nog aanbestedingen in Den Haag en Utrecht.
Met umob kan via één app verschillende vormen van vervoer worden gepland, geboekt en betaald, zonder de afzonderlijke apps van aanbieders te raadplegen. De vraag naar MaaS-oplossingen groeit internationaal, doordat steden kampen met parkeerdruk en de hoge kosten voor het bezit van een eigen auto. Samen met duurzaamheidsdoelstellingen zorgt dit ervoor dat de steden kijken naar het diverser en toegankelijker maken van het mobiliteitsaanbod. De kennis, schaalbaarheid en het netwerk van umob bieden een uitkomst.
Met de toevoeging van BAQME, BIRD, Bolt en Cooltra, dat recent is samengegaan met Cityscoot en Felyx, zet umob de volgende stap in zijn ambitie om het grootste mobiliteitsplatform van Europa te worden. De uitbreiding volgt op de overname van MaaS Global en daarmee een decennium aan MaaS-techniek, waardoor umob nu over de infrastructuur beschikt om mobiliteitsaanbieders in verschillende landen, inclusief het openbaar vervoer en taxi, snel aan te sluiten.
“Een succesvol mobiliteitsaanbod heeft twee ingrediënten: voldoende opties en gebruiksgemak,” zegt Bibi Jorissen, medeoprichter van umob. “Een trein- of busstation is niet altijd op loopafstand en met mooi weer ga je misschien liever fietsen. En als toerist moet je maar uitzoeken welke app je nodig hebt bij welk vervoersmiddel. Met umob reis je overal zoals jij wilt, via één app.”
Den Haag
De gemeente Den Haag heeft afgelopen maand voor umob gekozen om met de MaaS-app efficiënte, betaalbare en toegankelijke vervoersoplossingen te bieden aan alle inwoners. De samenwerking volgt op de eerdere samenwerking met Utrecht, waar umob als beste MaaS-aanbieder uit de kwalitatieve beoordeling kwam. Daar wordt samengewerkt met de Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Gemeente Amersfoort, Goedopweg en twee andere MaaS-aanbieders.
500.000 voertuigen
Hoewel de Rotterdamse startup pas sinds dit jaar vrijwel alle vervoersopties in Nederland aanbiedt, is umob snel op weg om de komende maanden naar 500.000 voertuigen in Europa te groeien. Dat komt omdat umob de voertuigen niet zelf beheert. Daardoor is er meer focus op het oplossen van mobiliteitsuitdagingen in steden en gemeenten.
“We zijn de spin in het web tussen overheden, gemeenten en mobiliteitsaanbieders, waarbij we samen kijken hoe we de uitdagingen in de regio kunnen oplossen. Met behulp van data. Wij focussen ons op de gebruiker, zodat de mobiliteitsaanbieders de operatie kunnen optimaliseren," zegt Raymon Pouwels, medeoprichter van umob.