Vacature plaatsen - van pijnpunt naar succesverhaal

Vacature plaatsen - van pijnpunt naar succesverhaal

Redactie Baaz

Werp een blik op jouw meest recente bedrijfsvacature. Wat vind je zelf? Kan het beter, kan het slechter of spreken we van de allerbeste boodschap die ooit in woorden is omschreven?

Het laatste is onwaarschijnlijk - zelfs wanneer jij de tekst schreef. We weten dat vacatureteksten beter kunnen, want in elk ander geval schonken we geen aandacht aan het proces. Maar wát een vacaturetekst precies maakt of breekt, hebben we zelden door. Sluit een tekst niet aan op de geschikte kandidaat, dan solliciteert de geschikte kandidaat niet. Doorgewinterde HR-professionals weten als geen ander dat een succesvolle wervingscampagne nauwelijks in getallen is uit te drukken. Tien sollicitatiebrieven verhouden zich zelden tot de vondst van een ‘perfecte’ sollicitant.

Voor anderen zijn tien sollicitatiebrieven een feestweek waard. Genoeg mkb-ondernemers slaken een zucht na het ontvangst van enkele reacties. Tijd voor het rouwen van een verloren medewerker hebben zij niet; er moet geworven worden, en werven is een onzeker spel.

Wat als er niemand meer reageert? Waarom werd de vacature 60 keer gelezen - en kwam het enkele bericht van een ondergekwalificeerde kandidaat met een skillset die in geen enkel opzicht aansluit op de gevraagde competenties? Vragen van het soort dat wakker houdt. Een gebrek aan interesse in een vrijgekomen functie maakt onzeker. Je piekert over het bedrijf.  Vaak zoek je de oplossing in twijfelachtige hoeken. Misschien overweeg je investeringen in advertenties. En hoewel het laatste geen kwaad kan, is niets dringender dan het werkelijke probleem.

Uitsluiting

Iedere (potentiële) kandidaat doorloopt een leesproces. Dit proces beschrijft de stappen die lezers doorlopen vanaf het zoeken van de vacature tot en met het besluiten om wel of niet te solliciteren.
Zowel de tekst van een vacature als de beschikbaarheid van de pagina waarop een vacature wordt geplaatst, oefenen een invloed op het leesproces uit.
Kan iemand de vacature niet vinden, dan sluit je iemand uit. Is een tekst niet leesbaar omdat iemand kleurenblind is, dan loop je de perfecte maar kleurenblinde kandidaat mis. Is tekst niet te begrijpen voor mensen die een andere moedertaal hebben of leesvaardigheid beheersen? Idem.
Verkeerde woordkeuzes kunnen mensen van een bepaalde generatie, cultuur, geslacht, religie of politieke kleur afschrikken. Een gebrek aan informatie demotiveert iedereen met onbeantwoorde vragen.
Brede vindbaarheid, toegankelijkheid en begrijpelijkheid zijn noodzakelijk. Uiteindelijke lezers moeten samenhorigheid voelen. En pas wanneer de informatie een antwoord op vragen biedt, voelt iemand zich zeker en enthousiast genoeg om tot actie over te gaan.
Het zit er dik in dat je één of meerdere van de bovengenoemde voorwaarden overwoog bij het schrijven, publiceren of adverteren van een vacature. De kans dat je overal rekening mee houdt is daarentegen astronomisch.
De genoemde invloeden zijn belangrijk, maar zó talrijk dat het schrijven van een ‘perfecte’ vacature onmenselijk wordt. Mensenwerk is dan ook geen ‘perfecte’ oplossing. Algoritmen wél.

Wat hebben we nodig?

Textmetrics, een Arnhems softwarebedrijf, ontwikkelt een softwareplatform voor de verbetering van online teksten.

Om begrijpelijk voor te leggen waarom dit platform zo baanbrekend en meldenswaardig is, beginnen we met een herkenningspunt: de spellingscontroles van Microsoft Word, Outlook of Gmail. Hoe vaak hang jij wel niet af rode onderstrepingen af voor het verbeteren van woordspelling? En hoe fout zouden we wel niet schrijven op het moment dat deze spellingscontroles verdwenen?
We accepteren de feedback omdat we weten dat correct taalgebruik bijdraagt aan effectiviteit. Spreken en schrijven we correct, dan bereiken we meer. Vanaf de allereerste basisschool-woordjes schiet het begrip erin. Maar de effectiviteit van een tekst wordt, zoals eerder beschreven, door veel meer dan spelling en grammatica beïnvloed.
Woorden dienen niet alleen correct gespeld te worden, maar aan te sluiten op het karakter van een lezer. De formattering van een tekst moet begrijpelijk zijn voor mensen - en zoekmachines, want in elk ander geval belandt de pagina onderaan de zoekresultaten van Google, Indeed of Google for Jobs.

Textmetrics kijkt, soortgelijk aan Microsoft Word, met je mee. En hoewel spelling aan bod komt, gaat feedback veel verder dan grammatica alleen.
SEO-suggesties verhogen vindbaarheid. Voorgestelde woorden en zinslengten zijn toegespitst op het taalniveau en de identiteit van de doelgroep die jij probeert te bereiken.
Textmetrics’ AI-algoritmen hebben een beter en sneller zicht op de effectiviteit van woorden en zinnen dan een mens ooit zou kunnen hebben. Reusachtige hoeveelheden taaldata worden in een fractie van een seconde geïnterpreteerd en tot begrijpelijke, snel toepasbare feedback verwerkt.Het geheel is in een dashboard verpakt. De software draait in de cloud en is daarmee op een device naar wens beschikbaar. In het dashboard vind je een tekstverwerker, filebrowser van afgeronde of lopende projecten en inzicht in de effectiviteit van gepubliceerde teksten.
Ook maken diverse plugins het mogelijk om de software in een andere tekstverwerker (bijvoorbeeld Google Documents) of website-backend (bijvoorbeeld Drupal) te integreren.

Wij gebruiken het platform al jaren. In het begin was Textmetrics uitsluitend beschikbaar voor Nederlandse projecten. Inmiddels ondersteunt de software twaalf talen, waaronder Engels, Frans en Duits. Werp een blik op de website voor meer informatie. 

Info | textmetrics.com

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie