Van bed naar bureau: In pyjama naar werk

Van bed naar bureau: In pyjama naar werk

Redactie Baaz

Steeds meer jonge werknemers kiezen ervoor om in hun pyjama naar het werk te gaan. Deze trend, die zijn oorsprong vindt in China, lijkt te groeien onder de jongere generatie die waarde hecht aan comfort en zelfexpressie boven traditionele hokjes en outfits. Ontdek meer over deze opmerkelijke ontwikkeling en wat het betekent voor de werkcultuur.

Comfort boven conventie

Een pyjama en pantoffels als werkkleding is misschien een vreemd gezicht voor velen, maar voor de 30-jarige Cindy Lou, een binnenhuisarchitect in Wuhan, is het inmiddels de norm geworden. “Ik wil gewoon dragen wat ik wil", verklaart Lou in een interview met The New York Times. Voor haar en vele anderen biedt deze keuze niet alleen comfort, maar ook een manier om de hoge kosten van werkkleding te vermijden. Het is een manier om praktisch om te gaan met de tijd die ze voornamelijk zittend doorbrengen achter een bureau.

Sociale verklaring

Lou is zeker niet de enige die deze trend volgt. Duizenden jonge werknemers in China hebben op Xiaohongshu, een platform vergelijkbaar met Instagram, foto’s gedeeld van zichzelf op het werk – niet in een strakke, nette outfit met birkenstock sandalen eronder, maar in pyjama. Deze actie is meer dan alleen een zoektocht naar comfort; het is een statement. Het uitdagen van de traditionele verwachtingen rondom werkkleding weerspiegelt een groeiende afkeer onder de Chinese jeugd tegen de constante druk van ambitie en succes die de afgelopen decennia zo kenmerkend was.

Viral video’s en sociale media

De pyjama als werkoutfit werd een ware trend toen Kendou S op Douyin, de Chinese versie van TikTok, haar ongebruikelijke werkoutfit deelde. Ze droeg een donzige bruine trui-jurk over een geruite pyjamabroek met een roze, licht gewatteerd jasje en een pantoffel-paar. Haar leidinggevende vond haar outfits “vies” en gaf aan dat ze betere kleding moest dragen om het imago van het bedrijf niet te schaden. De video ging viraal en kreeg meer dan 735.000 likes en werd 1,4 miljoen keer gedeeld. Hierdoor ontstond een ware wedstrijd op Chinese sociale mediaplatforms over wie de meest weerzinwekkende werkkleding kon dragen.

Reactie van werkgever

Hoewel veel werkgevers aanvankelijk moeite hadden met deze trend, begint er langzaam een verschuiving plaats te vinden in hoe er naar werkkleding wordt gekeken. Sommige bedrijven zien de voordelen van gelukkige en comfortabele werknemers, wat uiteindelijk kan leiden tot een productievere werkomgeving. Toch blijft er een spanning bestaan tussen traditionele opvattingen over professionaliteit en de nieuwe, meer informele benaderingen van de jongere generatie.

Vorm van verantwoord protest

Xiao Xueping, een psycholoog in Peking, legt uit dat deze trend een reflectie is van de tijd waarin we leven. Volgens haar groeien jonge mensen op in een meer inclusieve omgeving dan eerdere generaties, waardoor ze leren hun eigen gevoelens op de eerste plaats te zetten. Xueping ziet de slordige werkoutfits als een vorm van verantwoord protest. Hoewel deze jonge werknemers misschien de traditionele kledingvoorschriften negeren, blijven ze wel hun werk doen en dragen ze op die manier bij aan de vooruitgang van hun tijd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie