Veiligheid op de werkvloer steeds belangrijker

Veiligheid op de werkvloer steeds belangrijker

Redactie Baaz

 

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor de veiligheid op de werkvloer. Dat is niet zo heel vreemd: een ongeluk zit in een klein hoekje, in welke branche je ook werkt. Daarom is het verstandig om bij de start van je onderneming al te kijken naar de arbeidsomstandigheden van de werkplek en eventueel je werknemers. Veiligheid op de werkvloer gaat vandaag de dag verder dan een brandblusser hier en een rookmelder daar. In dit artikel lees je meer over hoe je je eigen werkomgeving, zowel kantoren als magazijnen, op toegankelijke manieren veiliger kunt maken.

Waarom is veiligheid op werk belangrijk

Naast het feit dat veiligheid op de werkvloer belangrijk is voor mensen die er werken, is het een wettelijke verplichting. Iedere werkende in Nederland moet op een veilige manier aan de slag kunnen. Ondernemers, managers en leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor het creëren van zo’n veilige omgeving. Een aantal voordelen van een veilige werkomgeving is onder andere:

 

  • Een werkplek waar veilig en comfortabel gewerkt kan worden, zorgt voor minder stress onder je werknemers. Dat leidt uiteindelijk weer tot een betere werksfeer en minder ziekteverzuim.
  • Een veilige werkplek zorgt voor meer motivatie en productie van werknemers. Men hoeft immers niet steeds oog in oog te staan met eventuele gevaren.
  • Door een lager ziekteverzuim maakt een werkgever uiteindelijk minder kosten. Dat kan weer voor een boost binnen het bedrijf zorgen.
  • Een bedrijf dat voor goede veiligheid zorgt, zorgt tegelijkertijd voor een maatschappelijk verantwoorde image en een goede naam.
  • Met de juiste veiligheid stimuleer je het personeel om langer te werken bij het bedrijf.

 

Kortom: genoeg redenen om serieus naar de veiligheid binnen je bedrijf te kijken. Wil je dat je onderneming en de mensen die daarbij horen succesvol en vol energie kunnen werken, dan is dit onderdeel cruciaal. Wat je zoal kunt doen? Denk aan drempelhulpen en mentale gezondheid; eveneens cruciaal voor een gezond bedrijf.

Drempelhulpen binnen bedrijf voor veilig werken

Al gauw denkt men voornamelijk aan genoeg brandblussers, blusdekens en rookmelders - stuk voor stuk toepassingen die niet mogen missen binnen een bedrijf. Natuurlijk gaat optimale veiligheid nog een stapje verder dan dat. Het is bijvoorbeeld van groot belang om naar de ruimtes te kijken waarin mensen werken. Werk je bijvoorbeeld binnen een bedrijf met een groot magazijn of opslagruimte waar gereden wordt met steekwagens, heftrucks of andere machines? Denk dan eens na over het toepassen van drempelhulpen. Een drempelhulp is een hele simpele toepassing die levens kan redden. Een ongeluk met een heftruck, auto, steekwagen of palletwagen zit namelijk in een klein hoekje. 

Door drempelhulpen toe te passen op diverse plekken binnen het bedrijf waar dit soort vervoermiddelen verlaag je het risico op een ongeluk al enorm. Zo’n drempel zorgt ervoor dat je eenvoudiger van de ene ruimte naar de andere ruimte kan gaan met een object met wieltjes. Het voorkomt eventuele onveilige situaties waarbij een heftruck of steekwagen kan kantelen. Grote kans dat je nog niet eerder dacht aan drempelhulpen in combinatie met veiligheid - dit soort toepassingen zijn naast brandblussers en -dekens echter onvermijdelijk bij een veilige werkomgeving. Dit soort drempels kunnen zelfs al veel betekenen op een kantoor waar regelmatig met een kar (bijvoorbeeld in de kantine) moet worden gereden.

Zo gezond mogelijk werken: voorkom stress

Een ander onderdeel waar men vaak niet aan denkt, is het mentale gedeelte op de werkvloer. Natuurlijk moet een ruimte waarin gewerkt wordt wettelijk gezien aan een aantal veiligheidseisen voldoen, maar (wederom) gaat veiligheid verder dan dat. Het is namelijk ook belangrijk om mentaal fit op de werkvloer te staan. Dat betekent dat te veel werkdruk te allen tijde moet worden vermeden. Stress heeft een negatieve invloed op hoe secuur iemand werkt. Een werknemer die zich niet volledig en goed kan concentreren, dus zonder veel stress, kan niet veilig aan de slag. De werkdruk moet ‘normaal’ en menselijk zijn, wat inhoudt dat iemand zeker wel hard mag en kan werken zonder dat dit te veel wordt.

Hierbij moet je overigens niet alleen denken aan de mensen die fysiek op kantoor of de werkvloer aanwezig zijn. Ook mensen die vanuit huis werken en willen blijven werken - uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de werknemers het thuiswerken niet op wil geven - moeten dat in een veilige werkomgeving kunnen doen. Voor een groot deel regelen ze dit natuurlijk zelf, maar het is goed om te weten dat een werkgever wel (deels) verantwoordelijk is voor de veilige werkplek van hun werknemers. Ook thuis. Zorg dus voor een goede werksfeer, een goede band tussen werknemers en werkgever en ga regelmatig samen op pad voor leuke teambuilding of een gezellig uitje.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie