Verantwoord hout zagen in de Zaanstreek
In de aanloop naar de Gouden Eeuw was dit de locatie waar op grote schaal hout uit Duitsland en Scandinavië naar Nederland werd geïmporteerd, om te kunnen voldoen aan de hoge vraag naar schepen. Met behulp van de aanwezige molens werd het hout op maat gezaagd, om zo de schepen vorm te geven. Een bijzondere vorm van ouderwets ondernemersschap, welke door de duurzame productiemethode relevanter is dan ooit te voren. Ondernemerschap dat tot op de dag van vandaag uitgevoerd wordt bij houtzaagmolen Het Jonge Schaap aan de Zaanse Schans.
Houtzagerij het Jonge Schaap
Deze oeroude molen kent een rijke historie. Het Jonge Schaap werd gebouwd in 1680 en bleef actief tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De houtzaagmolen was ooit eigendom van de familie Schaep en was één van de drie molens in hun bezit. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was men bang dat de molens gebruikt zouden worden als brandhout en werd besloten om de molen af te breken. Maar niet voordat deze tot in detail op papier was gezet om de molen opnieuw op te kunnen bouwen. Dit laatste gebeurde uiteindelijk pas in 2007, waarna Het Jonge Schaap opengesteld is voor publiek.
De restauratie van het Jonge Schaap
Het in ere herstellen van de oude houtzaagmolen was een kostbaar project, wat ruim anderhalf jaar en 2,5 miljoen euro gekost heeft. Het Jonge Schaap is tegenwoordig in beheer en eigendom van de Vereniging De Zaansche Molen. Een vereniging die zich inzet voor het behoud van de industriemolens in de Zaanstreek. Jaarlijks ontvangen zij miljoenen toeristen die een rondleiding krijgen om meer te weten komen over de bijdrage van de molens aan de Gouden Eeuw van Nederland. In die tijd floreerde de Nederlandse economie en draaiden de molens overuren bij de verwerking van hout, olie, papier, meel en verf.
Windgezaagd hout
Het Jonge Schaap is uniek, omdat dat de molen nog steeds actief is als het gaat om de commerciële productie van hout. Het windgedreven productieproces dat in de hedendaagse tijd achterhaald lijkt te zijn, is relevanter dan ooit door de duurzame manier van produceren. Door de kracht van de wind worden de eindproducten op maat gezaagd voor klanten, welke zowel uit aannemers, meubelmakers en particulieren bestaan. De kracht zit hem in het op maat kunnen zagen van afwijkende lengtematen. Dat is met name interessant voor restauratieprojecten, maar ook voor particulieren die bijvoorbeeld uniek tuinhout op maat willen laten zagen. Voor de productie zijn ze uiteraard wel afhankelijk van de wind. Met windkracht vier kan er zo’n tweeënhalve meter per uur gezaagd worden. Verantwoord en klimaatneutraal!
Dit artikel is geplaatst met behulp van Koninklijke Jongeneel.