Verhoging AOW-leeftijd mist basis
Verhoging AOW-leeftijd
De AOW heeft een aanzienlijk gat tussen de premie-inkomsten en de uitgaven, zo schrijft solidariteit.nl. 'Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar het jaar 2013, dan werden de AOW-uitkeringen geschat op 33 miljard euro. De premie is 17,9 procent van het inkomen, een bedrag van 23 miljard euro. Jaarlijks is er dus een verschil tussen 10 miljard euro.'
Bijdrage zelfstandigen
'De BTW bedraagt jaarlijks 50 miljard euro. Als daarvan zo’n 20 procent, exclusief gereserveerd, zou worden gebruikt als AOW-premie, dan zou het gat van 10 miljard direct gedicht zijn. Daarbij zou je dus niets verhogen, maar slechts voor een ander doeleinde gebruiken', zo stelt het platform. De vraag is echter of deze wijze daadwerkelijk bijdraagt aan een oplossing van het probleem.
LEES OOK: AOW-leeftijd: wat zijn zware beroepen?
Werkgevers over AOW-leeftijd
Dat de overheid de AOW-leeftijd alsmaar blijft verhogen, zijn vele niet blij mee. Zelfs bij de werkgevers zorgt de stijging voor weerstand, zo bleek afgelopen week uit onderzoek van het SP. De politieke partij peilde bij 77 willekeurige bedrijven wat hun zienswijze is ten opzichte van de verhoging van de AOW-leeftijd. Wat bleek: 75 procent van de ondervraagden zegt er niet zeker van te zijn dat hun personeel tot een leeftijd van 66 jaar kunnen doorwerken. Een van de respondenten gaf zelfs aan nooit iemand aan te nemen met een leeftijd van boven de 55 jaar.