Verschil tussen betaald SSL certificaat en gratis Let’s Encrypt
Een website is onmisbaar voor iedere ondernemer.
Reden genoeg om een website te laten ontwikkelen, wanneer je dit niet eerder hebt laten doen. Bij het ontwikkelen van een website zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Een van deze factoren is het type SSL certificaat wat je laat installeren. Hoewel het installeren van zo’n SSL certificaat momenteel niet verplicht is, biedt het je wel verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de betrouwbaarheid die een certificaat uitstraalt, de aanzienlijk kleinere kans op diefstal van (privacygevoelige) data, de hogere ranking in de zoekmachine, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen een gratis Let’s Encrypt SSL certificaat en een betaald alternatief. Wat is de beste optie?
Beveiligen van subdomeinnamen met een SSL certificaat
Een belangrijk verschil tussen een gratis Let’s Encrypt certificaat en een betaald SSL certificaat is het feit, dat niet alle subdomeinnamen standaard beveiligd worden. Specifiek de sub-subdomeinnamen zijn niet beveiligd. Wanneer je een virtual private server gebruikt, is de kans groot dat je de sub-subdomeinnamen gebruikt voor het laten draaien van applicaties. Denk bijvoorbeeld aan applicatieX.applicatieserver.bedrijfY.nl. Zou je voor een gratis Let’s Encrypt SSL certificaat kiezen, dan worden deze applicaties niet beveiligd met het certificaat. Bij een betaald SSL certificaat gebeurt dat wel.
Controle op de eigenaar van een domeinnaam
Ook speelt mee dat bij een betaald SSL certificaat gecontroleerd wordt of degene die het certificaat aanvraagt ook daadwerkelijk de eigenaar is van een website. Dit komt de betrouwbaarheid van het certificaat ten goede. Bij een gratis Let’s Encrypt SSL certificaat wordt deze controle niet uitgevoerd. Hier hebben voornamelijk bezoekers baat bij. Bij een betaald SSL certificaat hebben zij de zekerheid te kunnen achterhalen wie de eigenaar is van een website. Die zekerheid willen veel mensen hebben, wanneer zij online een grote uitgave doen. Een website waarop een gratis SSL certificaat geïnstalleerd is, kan aangevraagd zijn door iemand met een anoniem mailadres.
Besparing is niet heel groot bij gratis certificaat
Houd er rekening mee, dat de besparing die de keuze voor een gratis Let’s Encrypt certificaat oplevert gering is. Voor een betaald SSL certificaat betaal je tussen de 15 en 125 euro per jaar. Het meest geschikte certificaat is afhankelijk van het type website wat je hebt. Bij een grote bedrijfswebsite is een duurder, uitgebreide SSL certificaat noodzakelijk. Heb je een simpele blog? In dat geval volstaat een betaald SSL certificaat van 15 euro op jaarbasis.