Verslaafd aan je smartphone?

Redactie Baaz
Je denkt je ringtone te horen of je smartphone te voelen trillen in je broekzak, terwijl een snelle blik op je gadget leert dat je niets hebt gemist. Herkenbaar? Dit fenomeen overkomt zo’n 70-80% van de smartphonegebruikers en staat bekend als het ‘Phantom vibration syndrome’.

Je brein verwart prikkels uit de omgeving met die van je smartphone, en trekt hieruit verkeerde conclusies. Het lijkt onschuldig, maar het kan een teken zijn van een heuse gadgetverslaving. Je brein is namelijk ingesteld op maar 1 ding en dat is beloning. Wanneer je de volgende 5 punten herkent, is het hoogtijd om je gadget even aan de kant te leggen:

1. You’ve got the power!

Als echte gadgetliefhebber wil je geen seconde zonder stroom zitten voor je smartphone, e-reader of tablet. Jouw grootste angst is een knipperende batterij-status of een zwart scherm. Daarom draag je altijd met een universele powerbank op zak! Mocht ook deze leeg zijn, is er altijd nog een losse accu, oplader, USB-kabel of Motorola Moto G4 Plus hoesje met ingebouwde batterij te vinden in je koffer.

Vele van ons hebben de nare gewoonte hun Facebook of mail te checken, nog vóór ze uit bed stappen, om rustig wakker te worden. Ook bij slapeloze nachten lijkt onze gadget verlichting te bieden. De verleiding is groot om jezelf een halfuurtje in slaap te scrollen en swipen. Dit heeft een averechts effect en ook hier speelt het brein een belangrijke rol: het blauwe licht remt de aanmaak van het hormoon melatonine, waardoor je lichaam uit de slaapmodus komt.  Zo stroomt je eigen batterij ook volledig leeg!

2. Een pijnlijke zaak

Het toenemende gebruik van gadgets en andere apparaten heeft een grote invloed op ons lichamelijke welzijn. Privé, op de werkvloer, maar ook op steeds meer scholen vliegen de stekkers je om de oren. Ons fysieke gestel kan deze veranderingen niet bijbenen. We kende al de SMS-duim, maar de Smartphone-elleboog, de Swipe-duim en de iPosture komen steeds vaker negatief in het nieuws. Belangrijke tekenen zijn: ontstoken pezen, verkrampte spieren en gevoel van zwakte in nek, schouders, arm of handen. Deze lijst met verkapte vormen van RSI gaat ongetwijfeld toenemen. Herken je klachten en leg je een link met smartphonegebruik? Neem dan contact op met een fysio.

3. Nomophobia

Val jij onder de 40% van de smartphonegebruikers met Nomophobia? Deze term staat afgekort voor ‘No mobile phone-phobia’ en de tekenen zijn heel gemakkelijk te herkennen.
In het kort gaat het om een irreële angst om niet bereikbaar te zijn, je telefoon (uit het zicht) te verliezen en vervolgens constant je broekzakken of tas te checken op aanwezigheid. Wanneer dit gedrag problematische vormen aanneemt, dan kan hier een andere angst aan ten grondslag liggen.

4. Terug naar het echte leven

Tot in het kleinste kamertje aan toe, is heel mobiel Nederland bereikbaar. We willen geen seconde missen van ons digitale leven. Zodanig dat we ons echte leven soms even vergeten!
Een smartphone voorziet ons in de behoefte aan vrijheid, verbondenheid en veiligheid. Dit kan tot grote ergernis en boze blikken leiden van de mensen om ons heen. Haal jij je Huawei smartphone op de meest ongepaste momenten uit zijn Huawei GR3 hoesje? Laat hem een middagje thuis of op vliegtuigstand. Wat het ook is dat je denkt te missen: de dingen die er echt toe doen spelen zich af in het moment om je heen.

5. Uit het oog, uit het hart

Een telefoon op zich is niet zo verslavend: het is slechts een hulpmiddel om mee te kunnen bellen. Het probleem zit hem in alle andere functies: foto’s, app’s, games en Social Media. De likes, piepjes en knipperende lichtjes spelen perfect in op het beloningssysteem van ons brein. Schakel zoveel mogelijk meldingen uit voor gezond smartphonegebruik en schaf een horloge aan. Zo beperk je het aantal blikken dat je dagelijks werpt op je smartphone aanzienlijk.

Gemiddeld besteden we meer dan 10% van onze dag op onze smartphone. Wil je je tijd voortaan nuttiger besteden? Ga dan voor een Liquid Zest flipcase of insteekhoesje waarmee het scherm wordt afgedekt. De extra handelingen verhogen onbewust de drempel om te kijken en maken je bewust van je gebruik. Ook sommige app’s kunnen ironisch genoeg een steuntje in de rug zijn. Bijvoorbeeld ‘Moment’ of ‘Breakfree’. Je stelt er eenvoudig limieten mee in, smartphone-vrije periodes instellen of zien welke app het meeste van je kostbare tijd opslokt.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie