Verslag TEDxAmsterdam: Bezielende ondernemerslessen voor 2015 Deel 1
Vol verwachting steek ik bij het Amsterdamse Leidseplein over. Traditie getrouw ga ik de lessen van TEDxAmsterdam via een publiekelijk epistel weer aan de mijne koppelen, boordevol bezieling voor 2015. Een dame met paraplu loopt voor de ingang van de Stadschouwburg mijn kant op. De lange rij kan ik links laten. Stellig begeleidt ze mij naar een aparte ingang en wenst mij plezier.
Vanaf het eerste balkon kijk ik naar de iconische zaal die steeds voller wordt. Het logo van TEDxAms schijnt fel op de nog gesloten rode gordijnen. Ondertussen klinkt een voice-over die de spanning verhoogt, met anticiperende mededelingen en ritmische – bijna muzikale – tiktak-intervallen tussendoor. Voor sommige bezoekers misschien enigszins irritant zo op een vroege grijze morgen, voor andere betekenisvol. Het getiktak legt namelijk een onontkoombare link naar het buitengewoon machtige thema van alweer deze zesde TEDxAms-editie
Tijdreizigers aller landen, verenigt u!
We leven in een fascinerende tijd waarin er meer mogelijk is dan ooit. Het duurt niet lang meer voordat ik de vraag ‘Hoe was dat dan zonder het internet’ zal moeten beantwoorden. Door de tijd reizen, wordt steeds minder een dromerig science fiction-idee, maar onder andere door technologie in zekere mate een realiteit. Bovendien reizen wij allemaal door de eeuwige tijd, ongeacht onze overeenkomsten en verschillen als wereldbevolking. In aanloop naar het evenement is het dan ook mogelijk om onderdeel te worden van een menselijke klok, via theHumanClock.org. Niet alleen voor een seconde onsterfelijke roem, maar vooral om een gezicht toe te voegen aan de kleurige verzameling gezichten. Je weet wel, diversiteit en humaniteit. Tijdreizigers aller landen, verenigt u! Hoezeer dit aansluit bij mijn persoonlijke levensroeping? Inmiddels is dat een bekend gegeven – zo weet ik, hoop ik, ach, zeg het maar.
Ondernemersles 1: Alles wat je nodig hebt, zit in jezelf
Als kind wordt Remy van Kesteren hopeloos verliefd op de harp. Zijn grote droom is om voor harpiste Isabelle Moretti te spelen. Wanneer die langgekoesterde wens in vervulling gaat, wil hij zoveel mogelijk stukken, bestaande uit indrukwekkende noten en coupletten, voor haar spelen. In plaats daarvan legt zij haar hand op zijn schouder, als gebaar om te stoppen. Moretti vraagt hem naar het waarom. Na een intens gesprek gaat hij een beetje teleurgesteld terug naar huis, want van dat spelen is weinig terechtgekomen.
De dag na zijn ideaalvoorstelling in Parijs gaat hij weer spelen, voor haar, nee, voor zichzelf. Pas dan begrijpt hij wat zij gedaan heeft. De muziekonderdelen vallen in een magisch allesomvattend geheel, dat zelfs boven alle kunsten en tijdzones uitstijgt. Hij leert dat alles wat je nodig hebt, al in jezelf zit en niet erbuiten of in anderen. Je bent compleet als mens. Wel is het handig om wat geduld en een inspiratiebron te hebben, misschien wel een muze…
Everything that you desire & that you are is already in you. You are complete. You only need some patience. #TEDxAms pic.twitter.com/NUpqgjkNc8
— dinaperla (@dinaperla) November 28, 2014
Ondernemersles 2: Draag iets positiefs bij
Van een muzikaal geheel dat alle tijdsgrenzen overschrijdt, gaan wij naar ID&T’s voorman Duncan Stutterheim die het publiek in de zaal op Sensation White-achtige wijze uit de stoelen krijgt en laat voelen dat iedereen leeft. Wat ik niet wist, is dat het wereldberoemde dansconcept Sensation White een gepassioneerde huldebetuiging is aan zijn overleden broer. Werk vanuit je passie. Zie wat iedereen ziet en durf te doen wat niemand doet. Draag iets positiefs bij aan de wereld, al helemaal als je in de positie verkeerd om veel terug te geven. Met deze kernachtige boodschappen wil Stutterheim laten zien hoezeer hij het ondernemerschap een warm hart toedraagt, zeker bij de jongere generaties die constant op zoek zijn naar kansen en vernieuwingen.
Stutterheim kent de pieken en dalen van het ondernemerschap, maar hij weet ook als geen ander hoezeer vrijwilligerswerk een impact kan maken. Vaak leiden kleine beslissingen tot grotere en zijn het vrijwillige bijdragen die de wereld daadwerkelijk veranderen. Zo zet hij jongeren in om ouderen een handje te helpen en is drinkwater op zijn festivals gratis. Inmiddels is dit, als ik mij niet vergis, ook zo goed als verplicht gesteld in Nederland. Een slokje water in de toiletten is niet meer nodig.
Ondernemersles 3: Kom tot creatieve oplossingen door diversiteit en globalisering
Niets is zo sterk als een idee waarvoor de tijd gekomen is, beweert Victor Hugo en daar is Simon Anholt het mee eens. Een man met een sterke wil en visie. Wij kunnen elkaar de hand schudden, zeker op het gebied van diversiteit in de breedste zin van het woord. Zijn filosofie sluit aan en zijn werkervaring intrigeert. Google gerust. Simon Anholt is het ook eens met Bob Marley die ooit zong dat wij het allemaal moeten mixen. ‘You’ve got to stir it up.’ Anholt’s favoriete woord is ‘dapple’. Saai mag dan wel puur zijn, maar daar vloeit niets fascinerends uit voort. Oplossingen komen voort uit diversiteit, zowel op macro- als op microniveau en in ieder aspect van het leven. Diversiteit is creativiteit.
Daarom is het belangrijk om de schoonheid van globalisering te hervinden. Het is mogelijk om globalisering niet als probleem, maar juist als oplossing te zien. Anholt komt met een gerichte schatting van 700 miljoen wereldburgers die over landsgrenzen heen kijken en opportunistisch handelen vanuit kortzichtig eigenbelang beu zijn. Tijdens TEDxAms maakt Anholt dit tastbaar door de aankondiging van een beweging, namelijk The Good Country Party. Journalisten en individuen die The Good Country Party een wereldwijde partij noemen, hebben kennelijk niets van zijn talk begrepen.
Tijd voor minder competitie en meer collaboratie. Tijd voor oprechtheid en verantwoordelijkheid. Zijn er grote vraagtekens? Natuurlijk, een gegeven. Laten wij alle praktische vraagtekens voor het gemak even onbenoemd. Eén abstract vraagteken benadrukt de grens van dapple. Wanneer slaat dit door in iets dat helemaal niet ‘goed’ is? Stof tot veel conversaties en opinies, waarbij we ons onder meer kunnen afvragen of het politieke stelsel à la 18e eeuw aansluit bij de huidige tijd.
Simon Anholt talks about globalization as solution. The power of being dapple, which is similar to my personal quest of #diversity. #TEDxAms
— dinaperla (@dinaperla) November 28, 2014
Ondernemersles 4: Hoe uitzichtloos de situatie ook is, blijf dromen en geloof
Hoe vaak oordelen mensen zonder ook maar iets te weten van hoe iemand echt in elkaar steekt, waar iemand vandaan komt en wat de daadwerkelijke ervaringen zijn? Breek mij de bek niet open. Zo ook in het geval van professioneel ballerina Michaela DePrince, ooit in Afrika geboren als Mabinty Bangura. Vanaf een afstand lijkt het alsof ze in een sprookje leeft. Niets is minder waar. Wat zij heeft moeten doorstaan, doet de zaal verbazen dat zij het als mens voor elkaar heeft gekregen. Ze krijgt een staande ovatie.
Vanwege haar pigmentvlekken is Bangura een duivelskind, gedoemd voor het leven. Ze zal nooit kunnen trouwen is de overtuiging en zij is niets waard. Zij wordt hardnekkig gepest en uitgesloten, verliest haar familie aan de dood door de rebellen en krijgt te maken met zulk traumatisch geweld, dat alleen valt te bevatten door mensen die zelf geweld kennen of hebben gekend. Geweld is de meest duistere kracht die er bestaat.
Michaela DePrince's talk highlights that #violence is the most evil force on earth, for ALL. Her strength is truly inspirational. #TEDxAms
— dinaperla (@dinaperla) November 28, 2014
Hoe uitzichtloos de situatie ook is, blijf dromen en geloof dat er iets beters komt. DePrince die als kind al van ballet droomt, is daar het bewijs van. Nadat zij door een Amerikaans gezin geadopteerd is, krijgt haar leven een andere wending. Eén vol prachtervaringen die voor de meesten van ons geeneens weggelegd is. Doorzettingsvermogen kan levens redden, mits je er niet alleen voor staat. Haar Amerikaanse ouders zijn cruciaal geweest voor waar zij nu staat. We kunnen voorbeeld aan hen nemen. Door hun steun, krijgt DePrince een kans. Sterker nog, een heel leven.
Ondernemersles 5: Zet door, ondanks angst
Activist en International Director Greenpeace Kumi Naaidoo geeft ons een hoop handvaten voor impactvolle verandering. In zijn talk staat klimaatapartheid centraal. Er zijn geen banen op een dode planeet. Er is niks mis met de aardbol, maar met ons gedrag. Het is aan de wereldbevolking om samen te werken, zodat wij de levens van onze toekomstige generaties veiligstellen. Wij schrijven nu geschiedenis en bepalen waar het naartoe gaat.
De handvaten die Naaidoo bespreekt, zijn echter toepasbaar voor iedere kwestie. Als we eenmaal alert zijn op onmenselijkheid en onrecht, is het van belang om vast te houden aan de grote idealen en doelstellingen. Verandering is geen sprint maar een marathon. Verandering sluit angst niet uit, maar zet door, ondanks die angst.
Once we understand inhumanity & injustice, we should remain faithful to the bigger goal. Change is not a sprint, but a marathon. #TEDxAms
— dinaperla (@dinaperla) November 28, 2014
Transitie begint met moed. Morele dapperheid is de sleutel tot effectieve verbetering. Veel mensen denken dat zij als eenling geen impact kunnen maken. Laten wij per direct van dit idee afstappen. Misschien een bekend verhaal, maar ooit met een mug in een kamer geslapen? Verandering komt niet voort uit de aanzienlijke inspanningen van enkele meesters, maar uit de bescheiden inspanningen van ons allemaal. Laten we samen strijden en lasten dragen.
Change isn't allowed by massive sacrifices of few, but by the modest efforts of many. Let's share the struggles with moral courage. #TEDxAms
— dinaperla (@dinaperla) November 28, 2014
Lees deel 2 van Dina-Perla's verslag van TEDXAmsterdam hier.