Verzekeringen voor ZZP'ers
Wanneer je aan de slag gaat als ZZP'er, moet je ervoor zorgen dat je verzekeringen op zakelijk vlak goed gereld zijn. Je privé-verzekering kun je immers geen aanspraak op doen, wanneer de ongevallen plaatsvinden tijdens je werkzaamheden als ZZP'er. Wij zetten de belangrijkste en meest afgesloten verzekeringen voor ZZP'ers voor je op een rij.
Bedrijfsaansprakelijkheid
Vrijwel iedereen heeft op privégebied wel een aansprakelijkheidsverzekering. Een foutje is natuurlijk snel gemaakt en je wilt dan niet zelf opdraaien voor de hoge kosten die het met zich mee kan brengen. Deze particuliere verzekering is niet van toepassing op jouw zakelijke activiteiten als ZZP'er. Ook op werkvlak kan een ongelukje snel gebeuren. Je stoot bijvoorbeeld een antieke vaas om bij een klant en dat moet dan natuurlijk vergoed worden. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je ook op zakelijk gebied goed verzekerd. Vooral in de bouwsector loop je een extra risico. In deze sector is een goede aansprakelijkheidsverzekering van groot belang.
Beroepsaansprakelijkheid
Waar de bedrijfsaansprakelijkheid fysieke schade aan eigendommen van derden dekt, kan het in sommige beroepsgroepen ook verstandig zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Vooral wanneer je diensten voor de financiële sector levert of werkt als architect kan deze verzekering je beschermen tegen enorme kosten. Een rekenfoutje of een vergissing aan de tekentafel kan enorme consequenties hebben. Wanneer je op een kantoor werkt of gebruikmaakt van IT-apparatuur van de opdrachtgever is het raadzaam om hiervoor een specifieke verzekering af te sluiten.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het wordt voor ZZP'ers een verplichting om een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp (AOV) af te sluiten. Met deze verzekering behoud je het recht op uitkering wanneer je door ziekte of een ongeval je werkzaamheden niet kunt uitvoeren. De hoogte van de premie van deze verzekering verschilt nogal per situatie. Zo hangt de hoogte af van factoren als leeftijd, beroep en het bedrag waarvoor je verzekerd wil zijn. Ben je bijvoorbeeld freelance tekstschrijver zal de kans op lichamelijk letsel niet zo groot zijn, maar liggen zaken als een burn-out sneller op de loer. Wanneer je in de bouwsector werkzaam bent, is de kans op rugklachten of klachten aan je gewrichten weer stukken groter.
Pensioen
Hoewel je het wellicht niet direct denkt, vallen ook pensioenen onder verzekeringen. Je kunt het zien als een oudedagsverzekering. Een AOW is voor veel mensen niet genoeg om lekker te kunnen genieten op je oude dag. We zien de laatste jaren al steeds meer een opkomst van specifieke verzekeringen voor beroepsgroepen. Vooral voor fysieke zware beroepen is het verstandig om dit goed te regelen. Er is een kans dat je voordat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt wordt afgekeurd. Met een goede pensioenregeling voorkom je dan de nodige geldzorgen.