Voorkom een financiële strop door downtime
Naarmate steeds meer bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd, neemt ook de afhankelijkheid van IT steeds verder toe. Zeker online ondernemers merken een downtime direct in hun portemonnee.
Om tijdig te kunnen signaleren dat bijvoorbeeld een webserver ‘onderuit gaat’, is het nodig dat de IT-omgeving nauwgezet in de gaten wordt gehouden. Alleen dan kan worden voorkomen dat de webwinkel langdurig is gesloten en kan een financiële strop worden voorkomen.
Self-healing
Gelukkig komen er steeds meer middelen beschikbaar waarmee de ict-omgeving tegen niet al te hoge kosten in de gaten kan worden gehouden. Al langere tijd rusten hardwareleveranciers hun servers uit met een mechanisme dat zelfstandig toeziet op de eigen ‘gezondheid’, een diagnose uitvoert en alarm slaat als de gezondheid en daarmee de uptime in gevaar dreigt te komen. In sommige gevallen zal de server zelf een corrigerende actie uitvoeren (‘self-healing’). Dat kan een eenvoudige actie zijn, zoals het aanpassen van de snelheid van de ventilatoren of het uitvoeren van een reset van de software.
Een recentere ontwikkeling luistert naar namen als iLO (HP), DRAC (Dell) en RSA II (IBM). In deze gevallen gaat het om een Baseboard Management Controller die de leveranciers inbouwen in hun servers. Deze ingebouwde ‘minicomputers’ kunnen voor beheerdoeleinden worden benaderd via een Intelligent Platform Management Interface (IPMI). Op die manier kan de eigen IT-afdeling of een externe beheerpartij van een afstand tijdig ingrijpen als een server dreigt te crashen doordat bijvoorbeeld de temperatuur te ver oploopt of een servercomponent hapert. IPMI-oplossingen zijn echter in veel gevallen onnodig uitgebreid en lang niet voor iedereen betaalbaar.
Intelligente stekkerdozen
Maar er zijn nog meer manieren om je servers op afstand nauwgezet in de gaten te (laten) houden. Met KVM-over-IP-switches kan het beheer van grote aantallen servers worden gecentraliseerd, wat het oplossen van problemen met servers nog verder versnelt en downtime terugdringt. Maar ook de ‘stekkerdozen’ die de servers van stroom voorzien, kunnen waardevolle informatie leveren over de staat waarin de servers verkeren en servers aan- of uitschakelen.
Momenteel is er een omslag gaande van analoge ‘Power Distribution Units’ naar intelligente PDU’s. Deze ‘slimme stekkerdozen’ kunnen bijvoorbeeld worden gekoppeld aan sensoren die zaken als temperatuur en de luchtvochtigheid in het serverrack meten. Leveranciers zoals ATEN bieden daarbij monitoringsoftware om deze gegevens uit te kunnen lezen. Op die manier kan er direct worden gereageerd als bijvoorbeeld de temperatuur te ver oploopt. Bij een te lage temperatuur kan ervoor worden gekozen om minder te koelen wat direct een kostenbesparing oplevert.
Gaandeweg komen er dus steeds meer mogelijkheden voor de IT-afdeling of de externe beheerpartij om de gezondheid van de servers in de gaten te houden. Die mogelijkheden vergen natuurlijk wel een extra investering; intelligente stekkerdozen en KVM-over-IP-switches zijn nu eenmaal duurder dan hun ‘domme’ analoge alternatieven. Maar niet investeren is naar mijn mening geen optie. Een webwinkel die onbereikbaar is als gevolg van een oververhitte server of een kabel die los ligt, loopt immers een hoop inkomsten mis.