VPN: bereid jezelf goed voor op zakenreis

VPN: bereid jezelf goed voor op zakenreis

Redactie Baaz

Jaarlijks gaan velen CEO’s, managers en ondernemers op zakenreis. En iedereen heeft wel eens het probleem ervaren iets te zijn vergeten te regelen. Het belangrijkste voor een zakenreis is misschien wel de laptop, maar wat moet je aanvullend daarop vooral niet vergeten? Wij noemen een aantal voorzorgsmaatregelen voor wanneer je online te werk gaat in het buitenland.

Data beveiligen

Voordat je vertrekt, doe je er verstandig aan je data achter slot en grendel te zetten. Dat doe je althans ook met je fysieke, waardevolle spullen. Enkele belangrijke onderdelen hierbij zijn het hebben van veilige en lastig te raden wachtwoorden en het back-uppen van bestanden in de cloud. Het werken in de cloud vermindert onder meer het risico op het kwijtraken van bestanden en je slaat op deze manier de bestanden veiliger op dan lokaal mogelijk is.

Proxyserver of VPN

Wist je dat in sommige landen bepaalde websites of services niet werken op basis van je IP adres? Voorbeelden van dit soort landen zijn China (Google), en Egypte (WhatsApp Voice Call). Je kunt dit probleem op meerdere manieren oplossen, waaronder middels een proxyserver. Dit is een computer die als tussenstation dient tussen de gebruiker en het internet. De gebruiker stuurt al het internetverkeer naar de proxyserver. De server stuurt het internetverkeer vervolgens door naar de uiteindelijke bestemming op het internet.

Ook een VPN kan als oplossing dienen. Voor het opzetten van een Virtual Private Network (VPN) zijn er zowel een server als een client nodig. Je dient jezelf in te loggen op de server en vervolgens wordt er een beveiligde ‘tunnel’ gecreëerd. Deze tunnel versleutelt alle verzonden en ontvangen data, zodat alleen de afzender en ontvanger inzicht hebben in wat er uitgewisseld wordt.

Websites verboden

Ga jij op zakenreis naar landen als de Verenigde Arabische Emiraten en Dubai? Dan is het essentieel jezelf te realiseren dat hier websites van 18+ ten strengste verboden zijn. Je kunt zelfs het land uitgezet worden en/of een forse boete ontvangen, wanneer je je schuldig aan een dergelijk websitebezoek maakt. Of het zo’n vaart zal lopen? We adviseren je de gok niet te wagen, want het is bekend dat de overheden in veel van deze landen structureel het internetverkeer monitoren.

Installeer tracking software

Je zult niet de eerste persoon zijn die zijn laptop in het buitenland kwijtraakt. Mocht je laptop gestolen zijn, kan je met tracking software de locatie van je toestel achterhalen, om met die informatie naar de politie te stappen. Deze software is bijvoorbeeld in staat om locatiegegevens op te vragen. Daarbovenop kunnen webcams hiermee op afstand soms aangestuurd worden om een foto van de dief te maken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie