Waar moet je rekening mee houden op financieel gebied als startende ondernemer?

Redactie Baaz
Als startende ondernemer zijn er een hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Als startende ben je natuurlijk het liefst bezig met het werven van klanten en leuke opdrachten uitvoeren. Toch zijn er ook andere belangrijke zaken. Wij hebben een aantal dingen op een rij gezet waar je rekening mee moet houden, zodat je in ieder geval weet wat je te wachten staat.

Administratie

Natuurlijk moet je altijd je administratie bijhouden. Dit is niet alleen handig voor de aangifte van de inkomstenbelasting, maar het is ook goed om te zien hoe je ervoor staat op financieel gebied. Je kunt ervoor kiezen om je administratie zelf te doen of om dit uit te besteden. Beide opties hebben natuurlijk voordelen. Het is zeer eenvoudig als iemand anders het voor je doet, alleen het kost vaak wel veel geld. Een goede optie is daarom om voor enkele tientjes in de maand een boekhoudprogramma aan te schaffen. Je administratie wordt dan een stuk makkelijker. Om je te helpen vind je hier een overzicht van boekhoudprogramma's.

BTW-aangifte

Wanneer je ondernemer bent, moet je de maand na ieder kwartaal de BTW-aangifte doen. Zet de BTW die je ontvangt dus altijd opzij. Na ieder kwartaal verreken je de ontvangen en betaalde BTW zodat je precies weet hoeveel je moet betalen aan de belastingdienst. Ook hiervoor is een boekhoudprogramma erg handig: je kunt dan in een keer zien hoeveel je moet betalen. Zorg dat je op tijd bent met het betalen van de BTW, want als je te laat bent kun je een boete verwachten van de Belastingdienst.

Verzekeringen

Ook verzekeringen zijn erg belangrijk wanneer je een startende ondernemer bent. Wanneer je in de problemen komt omdat je ergens niet goed verzekerd bent, kan het je veel geld kosten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg daarom altijd van te voren dat je goed uitzoekt welke verzekeringen voor jou en je bedrijf belangrijk zijn. Misschien niet het leukste werk, maar toch erg belangrijk om je hierin te verdiepen.

Natuurlijk zijn er als startende ondernemer nog veel meer zaken die belangrijk zijn en waar je rekening mee moet houden. Toch zien we vaak dat de genoemde punten hierboven nog wel eens vergeten worden door ondernemers, wat erg zonde is aangezien het je flink in de problemen kan brengen als je deze zaken niet op orde hebt.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie