Waarom ieder bedrijf moet investeren in een Digital Operations Platform
Een groot deel van de ondernemers begint klein. Misschien ben je zelf ooit wel op een zolderkamertje gestart met alleen een laptop, een berg motivatie en weinig geld. Vanuit daar groeien veel ondernemers uit tot een groter bedrijf, wat logischerwijs zorgt voor meer complexiteit.
Er zijn meer mensen werkzaam in het bedrijf, er wordt gewerkt met meerdere systemen en de communicatie loopt vaak via verschillende kanalen. Een gebrek aan overzicht hierbij kan leiden tot vertraging, frustratie en fouten. Hierbij komt een Digital Operations Platform (DOP) goed van pas. Wat zo’n platform precies inhoudt en waarom ieder bedrijf erin zou moeten investeren, lees je in dit artikel.
Wat is een Digital Operations Platform precies?
Ieder bedrijf, groot of klein, heeft te maken met diverse kernprocessen. Om deze processen op rolletjes te laten lopen, kun je een Digital Operations Platform gebruiken. Dat is een centraal en digitaal systeem dat aan de slag gaat met het verbinden van alle kernprocessen binnen een bedrijf. Je kunt het platform dus ook wel zien als een soort zenuwstelsel van je totale onderneming: het regelt en verbindt alles wat je operationeel uitvoert: van voorraadbeheer tot planning en van facturatie tot aan klantenservice.
Je kunt je dus vast wel voorstellen dat een Digital Operations Platform uit verschillende soorten onderdelen bestaat. Een goed platform heeft bijvoorbeeld diverse modules, zoals een Customer Relationship Management (CRM) voor salesbeheer en klantdata, rapportage en dashboards voor realtime overzicht van KPI’s, HRM voor personeelsinformatie en projectmanagement voor planningen en taken. Bij sommige platforms speelt kunstmatige intelligentie (AI) tegenwoordig ook een grote rol om bepaalde taken eenvoudiger te maken.
Verschillen tussen Digital Operations Platform en ERP-systeem
Misschien komt de basis van een Digital Operations Platform je bekend voor en doet het je denken aan een Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem. In de praktijk hebben beide systemen zeker wat overlappende functies, maar ze zijn niet hetzelfde. Zo verschillen ze in aanpak, gebruikerservaring en focus, waardoor een Digital Operations Platform vaak net wat interessanter is voor groeiende bedrijven in een bedrijfswereld waar het aantal bedrijven nog steeds in de lift zit. ERP-systemen zijn bijvoorbeeld vaak complexe systemen waar specialistische kennis voor nodig is om ze goed te implementeren in de huidige bedrijfsvoering. Dat terwijl een Digital Operations Platform juist is ontworpen met veel gebruiksgemak voor iedere soort ondernemer.
Je hebt geen IT-specialist nodig om gebruik te maken van een Digital Operations Platform, waardoor dit systeem een stuk toegankelijker is dan de ERP-systemen. Daarnaast is het goed om te weten dat een ERP-systeem vaak alles-in-één-pakketten zijn waarbij je direct gebruik kunt maken van een compleet systeem, terwijl een Digital Operations Platform vaak modulair is waarbij je alleen de onderdelen gebruikt die je nodig hebt. Later kun je nog andere modules toevoegen. Ook prettig: een DOP draait vaak volledig op de cloud, waardoor het systeem altijd toegankelijk is via je browser of een app; ERP-systemen draaien vaak lokaal of hebben speciale maatwerk hosting nodig.
Diverse voordelen van Digital Operations Platform voor ondernemers
Het gebruik van een Digital Operations Platform biedt diverse voordelen voor de moderne ondernemer. Het grootste voordeel is dat je over één centraal systeem beschikt voor al je processen, zoals boekhouding, planning en communicatie. Alle ‘losse eilandjes’ worden met elkaar verbonden, waardoor je geen onnodige tijd kwijt bent aan dubbel werk. Andere voordelen zijn onder andere de volgende.
Je hebt realtime inzicht in je bedrijf en de bedrijfsvoering
Een ander groot voordeel is het feit dat een Digital Operations Platform je toegang geeft tot rapportages en dashboards waarmee je een realtime inzicht krijgt in hoe je bedrijf op dat moment werkt. Je ziet bijvoorbeeld welke producten op dat moment goed verkopen, welke facturen verstuurd moeten worden, welke klanten wachten op reactie en ga zo maar door. Hierdoor blijf je grip hebben op je onderneming.
Tijdsbesparing door automatisering van repetitieve taken
Daarbij kun je als ondernemer ontzettend veel tijd besparen op de werkvloer door te investeren in een dergelijk systeem. Veel ondernemers verspillen namelijk veel tijd aan repetitieve taken, zoals urenregistratie, het invoeren van data van klanten, het sturen van reminders et cetera. Dit soort taken kun je met een Digital Operations Platform grotendeels automatiseren, zodat je workflow wordt verbeterd en je tijd overhoudt voor de zaken die er écht toe doen binnen je bedrijf.
Digital Operations Platform is schaalbaar en flexibel
Tot slot kan een Digital Operations Platform naar wens worden uitgebreid, iets wat we bij veel andere systemen niet zien. Op het moment dat je bedrijf begint te groeien, wil je natuurlijk dat een systeem ook meegroeit, want wat werkt bij 5 medewerkers werkt waarschijnlijk niet bij 25 medewerkers. Daarom is een modern Digital Operations Platform modulair opgebouwd en kun je zelf functies toevoegen als je ze nodig hebt. Hierdoor en door de andere voordelen is een dergelijk platform geen luxe meer, maar eigenlijk een must voor iedere onderneming die efficiënt wil groeien.