Waarom wij nog veel te weinig sporten...

Bart Remmers
De gezondheidsraad meldde vorig jaar dat het overgrote deel van de Nederlanders nog te weinig beweegt, terwijl dit noodzakelijk is voor een goede mentale en fysieke gezondheid.

Om een oplossing te kunnen bieden voor dat probleem en meer mensen te laten bewegen, onderzocht Gympass, een aanbieder van zakelijke sport- en welzijn-oplossingen, wat de redenen van Nederlanders zijn om niet te sporten.

Tijdgebrek

De meest voorkomende reden om niet te sporten is het gebrek aan tijd, zegt 34 procent van de Nederlanders. Bij millennials speelt deze factor zelfs een nog grotere rol: meer dan de helft van hen geeft aan dat tijdsgebrek de belangrijkste reden is om een sessie over te slaan. 

Kosten en commitment

Ook de constructie van een sportschoolabonnement vormt voor veel Nederlanders een belemmering. Meer dan een kwart wil niet vastzitten aan een langdurige verplichting. Onder 55-plussers is dit zelfs het grootste struikelblok - 34 procent van de ouderen sport om deze reden liever niet. Daarnaast schrikt de gevraagde contributie af. Nagenoeg een op vijf vindt sporten te prijzig. 

Ongemak

Een andere factor die een sportsessie belemmert, is mentaal ongemak. Maar liefst zestien procent voelt zich ongemakkelijk in de sportschool, waardoor de sportschool vermeden wordt. Vrouwen ervaren dit vaker dan mannen. 

Andere redenen die Nederlanders ervan weerhouden om te sporten, zijn minder concreet om op te lossen. Zo ervaart 33 procent een gebrek aan motivatie en heeft 28 procent te weinig energie. Daarnaast geeft achttien procent van de Nederlanders aan niet te kunnen sporten vanwege een blessure of andere lichamelijke beperking.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: BartRemmers

BartRemmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanBart