Wagenziek op de Route du Soleil? Ford heeft handige tips!
Een actueel onderwerp met de vakantieritten in het vooruitzicht; wagenziekte. De gevreesde woorden 'Ik voel me niet lekker' vanaf de achterbank laten elke ouder gegarandeerd schrikken worden de komende weken vaak gehoord.
‘Sportief’ rijden, veel optrekken,remmen en bochtige wegen kunnen wagenziekte veroorzaken. Wagenziekte komt het vaakst voor bij kinderen en tieners. Dit wordt vergroot door achterin te zitten en met het hoofd naar beneden videospelletjes te spelen of films te kijken.
Nieuw onderzoek dat in opdracht van Ford met de hulp van experts op het gebied van wagenziekte is uitgevoerd, toont aan dat passagiers die gedurende een korte rit naar een scherm keken, na gemiddeld 10 minuten misselijk werden. En dit waren allemaal volwassenen.
Nachtmerrie
'Wagenziekte kan een vakantierit omtoveren in een nachtmerrie, waarbij papa en mama nerveus achterom kijken en het ergste vrezen', aldus Eike Schmidt, Research Engineer bij het Ford European Research Centre in Aken. 'Comfort heeft een hoge prioriteit bij de manier waarop we de auto’s van de toekomst ontwerpen, en we willen alles op alles zetten om wagenziekte te verminderen.'
Gapen en zweten zijn waarschuwingssignalen voor een toestand die wordt veroorzaakt door discrepanties tussen signalen die de hersenen ontvangen van de ogen en van de evenwichtsorganen in het oor. Baby’s worden niet wagenziek. Dit gebeurt pas wanneer we hebben leren lopen.
'Wagenziekte is een complex probleem. Het is een natuurlijke reactie op een onnatuurlijke stimulus die op zichzelf niet kan worden genezen. Maar we kunnen wel proberen de symptomen te verlichten', aldus Prof. Dr. Jelte Bos van TNO, Perceptual and Cognitive Systems in Soesterberg.
Experimenten
Tijdens de eerste tests bleek dat wanneer de schermen hoger werden bevestigd en de weg aan beide kanten zichtbaar was, vrijwilligers zich minder snel misselijk voelden. In volgende experimenten worden alternatieve manieren onderzocht waarmee het traject zichtbaar wordt in het interieur, zodat passagiers die niets kunnen zien, kunnen worden gewaarschuwd voor bochtige wegen of hoge bruggen.
'Bij veel bestuurders die denken dat hun kind problemen met wagenziekte heeft, kan de oorzaak simpelweg zijn dat het kind problemen heeft met hun rijstijl', voegt Prof. Bos toe, die tevens is verbonden aan de faculteit Motion Perception van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bos werkt aan een apparaat dat laat zien wanneer het gedrag achter het stuur invloed kan hebben op passagiers die gevoelig zijn voor wagenziekte. 'Met een rustigere rijstijl wordt misselijkheid aanzienlijk verminderd, en het scheelt ook nog eens in de brandstofkosten.' Dit gegeven is ook belangrijk bij het ontwikkelen van toekomstige zelfrijdende auto’s.
Enkele manieren waarop wagenziekte volgens de professor kan worden verminderd:
- Ga in het midden van de achterbank zitten, of bij voorkeur voorin, om de voorliggende weg te kunnen zien
- Rijd rustig en vermijd indien mogelijk plotseling remmen, snel optrekken en kuilen in de weg
- Leid wagenzieke personen af, zelfs een liedje zingen kan al helpen
- Drink cola, eet gemberkoekjes, maar vermijd (vijf uur voorafgaand aan de rit) koffie
- Gebruik een kussen of hoofdondersteuning om het hoofd zo stabiel mogelijk te houden
- Zet de airco aan zodat er frisse lucht blijft circuleren