Wanneer overstappen naar een zakelijk energiecontract?
Veel ZZP'ers of ondernemers die vanuit hun eigen woning werken, maken gebruik van een particulier energiecontract. Meestal regel je dit online via een vergelijkingssite en maak je gebruik van mooie energie aanbiedingen. De vraag is nu: op welk moment kun je het beste overstappen naar zakelijke energie?
Wat is zakelijke energie?
Met zakelijke energie bedoelen we energie die geleverd wordt aan panden die een zakelijk gebruik kennen. Denk hierbij aan: scholen, kantoren, winkels, restaurants of cafés. Zakelijke panden hebben een grotere elektriciteitsaansluiting dan particuliere panden. Dit is van invloed op de kosten van het netbeheer. Hoe groter de aansluiting van jouw pand is, hoe meer kosten je voor het netbeheer betaalt. Als je een zakelijk energiecontract hebt dan betaal je per maand het bedrag wat je aan werkelijke energiekosten hebt gebruikt. Er is dus geen jaarafrekening
ZZP'er en zakelijke energie
Ook voor de pedicure met een praktijk aan huis of een schoonheidssalon vanuit huis is het mogelijk om toch een zakelijk energiecontract af te sluiten. Net als bij een particulier energiecontract betaal je een vast maandbedrag en volgt er aan het eind van het jaar een afrekening. Alleen je krijgt wel een grotere elektriciteitsaansluiting en je betaalt dus meer netbeheerkosten. Als je veel energie verbruikt als ZZP'er, kan dit voordelig voor je uitpakken. Als je alleen maar een laptop gebruikt, bijvoorbeeld voor je webshop, dan heb je waarschijnlijk meer aan een particulier energiecontract.
Zakelijke energie vergelijken
Verbruikt jouw bedrijf aan huis best veel energie? Dan kan het zeker lonend zijn om over te stappen naar een zakelijk energiecontract. Er zijn veel aanbieders van zakelijke energie op de markt en vaak kun je profiteren van gunstige energieaanbiedingen. Je probeert als ondernemer toch zoveel mogelijk op bepaalde kosten te besparen en energie kan hier zeker een onderdeel van zijn. Als je een zakelijk energiecontract zoekt, is het verstandig om online te vergelijken via een energievergelijker. Op deze site krijg je snel en overzichtelijk te zien welke energiemaatschappij voor jou het aantrekkelijkst is, welk bedrag je kunt besparen per jaar en welke aanbiedingen de aanbieder voor jou heeft.
Waarop letten bij zakelijke energie vergelijken?
Ben je aan het zoeken op een energievergelijker? Houd er rekening mee dat de goedkoopste aanbieder niet altijd de beste hoeft te zijn. Het is verstandig om goed te kijken welke voorwaarden er per contract gelden en hoe die voor jouw situatie uitpakken. Als je twijfelt, laat je dan gerust voorlichten door het energiebedrijf van jouw keuze. Je hebt trouwens altijd twee weken bedenktijd als je een contract bent aangegaan. Mocht je in de tussentijd toch nog twijfelen dan kun je nog van het zakelijke energiecontract af. Betaal je nu een hoog tarief aan energie en wil je overstappen naar een gunstiger contract, terwijl je huidige contract nog doorloopt? Er zijn bedrijven die de afkoopboete voor hun rekening nemen.