Wat betekent het sociaal akkoord voor ondernemers?
Wat betekent het sociaal akkoord voor ondernemers?

Wat betekent het sociaal akkoord voor ondernemers?

Redactie Baaz

Het kabinet heeft donderdag ingestemd met het sociaal akkoord dat werkgevers en vakbonden eerder die dag hebben bereikt. Het nieuwe akkoord bevat verschillende belangrijke maatregelen die voor ondernemers van toepassing zijn. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

  • Werkgevers gaan meebetalen aan het derde jaar WW-uitkering van werknemers die hun baan verliezen. In het regeerakkoord wilde het kabinet de WW verlagen naar twee jaar en het tweede jaar de uitkering omlaag brengen naar bijstandsniveau. In het sociale akkoord is afgesproken dat de WW drie jaar blijft tegen zeventig procent van het laatstverdiende loon. Het derde jaar wordt betaald door werkgevers en werknemers samen. Ieder betaalt ongeveer tien euro per maand.
  • Er komen vijfendertig werkbedrijven waarin vakbonden, gemeenten en werkgevers gaan samenwerken om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. Het gaat hierbij voornamelijk om Wajong-ers en mensen in sociale werkplaatsen. In totaal moeten er 125.000 banen voor gehandicapten bij komen. De overheid neemt 25.000 banen voor haar rekening, de werkgevers 100.000. Deze maatregel vervangt de invoering van een quotum waarbij bedrijven en overheden moesten voldoen aan vijf procent gehandicapten in hun personeelsbestand.
  • Het aanbieden van tijdelijke contracten wordt beperkt en er komt een verbod op nulurencontracten in de zorg.
  • Het ontslagrecht wordt vanaf 2016 vereenvoudigd. Alle ontslagen werknemers krijgen in de toekomst ontslagvergoeding. Het bedrag van de vergoeding wordt beperkt tot maximaal 75 duizend euro of maximaal een jaarsalaris voor grootverdieners.

Reacties

Hoe reageren de ondernemingspartijen? Zijn zij blij met de gemaakte afspraken?

Hans Biesheuvel van MKB-Nederland ziet het akkoord als een uitgestoken hand aan de maatschappij. 'In deze voor ons bijzondere week, de 'Week van de Ondernemer', begint het herstel van het vertrouwen. Op dit moment gaan er dertig bedrijven per dag failliet. Het herstel van het vertrouwen moet vanavond hier starten. Wat mij betreft is dit een historische avond.'

LTO-voorzitter Albert Jan Maat: 'Je klaagt je niet uit de crisis, maar je werkt je uit crisis. Dit akkoord is daarvoor de basis en ik ben er trots op. Dit betekent stabiliteit voor werknemers.'

'Het is een verheugende avond', verklaarde CNV-voorzittter Jaap Smit. Hij zei met dit akkoord terug te kunnen gaan naar zijn achterban. Smit is verder blij dat er 'pas op de plaats is gemaakt' wat betreft de geplande bezuinigingen voor 2014.

FNV-voorzitter Ton Heerts noemde het van groot belang dat de FNV medeverantwoordelijkheid neemt voor maatregelen om de arbeidsmarkt weer op gang te brengen. Hij gaf wel aan dat een aantal 'pijnlijke maatregelen' niet van tafel is, maar zal het akkoord met een positief advies aan zijn achterban voorleggen. Hij tekende erbij aan dat het 'niet gemakkelijk' zal zijn binnen de FNV.

Bernard Wientjes (VNO): 'Ik zit er ontspannen bij. Ik ben blij dat onderwerpen die lang op de agenda stonden en spanningen opleverden, nu geregeld zijn.'

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie