Wat is het verschil tussen een vitaliteitscoach en een leefstijlcoach?

Wat is het verschil tussen een vitaliteitscoach en een leefstijlcoach?

Redactie Baaz

Leefstijlcoaching heeft een aanzienlijke opmars gemaakt, te meer omdat vanaf 1 januari 2019 deze vorm van coaching binnen het basispakket vergoed wordt. Velen gebruiken de termen vitaliteitscoach en leefstijlcoach door elkaar. Ondanks dat er een grote overlap is, bestaan er wel degelijk verschillen tussen beide vormen van begeleiding. Wat is precies het verschil tussen een vitaliteitscoach en een leefstijlcoach?

Wat doet een vitaliteitscoach?

Een vitaliteitscoach helpt mensen bij het nastreven van een betekenisvol leven en het beschikken over de juiste dosis (mentale) energie om obstakels gemakkelijk te overwinnen. Als vitaliteitscoach zorg je dat mensen de autonomie in hun leefstijl terugkrijgen, zodat ze een vitaal leven leiden. Aan de hand van een vitaliteitsplan bekijk je de leefstijl van de cliënt. Hierbij onderzoek je niet alleen elementen als voeding en fysieke beweging, maar ook mentaal en emotioneel welzijn. Is de cliënt tevreden met zijn leven, is hij of zij vitaal en leeft degene voluit? Een vitaliteitscoach heeft hierbij aandacht voor de wijze waarop de cliënt denkt, en welke relaties hij of zij heeft. Centraal bij deze vorm van coaching staat een zinvol leven. 

Wat doet een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach ondersteunt en motiveert mensen om een gevarieerd voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging in de leefstijl aan te brengen. Mensen blijken het in de praktijk vaak lastig te vinden om deze verantwoorde gewoontes toe te passen. De leefstijlcoach begeleidt cliënten bij het vinden van de juiste balans. Hierbij onderzoekt de coach de hoeveelheid beweging, bioritme, stress en ontspanning. Samen met de cliënt onderzoekt de coach waarom het tot nu toe nog niet gelukt is om de juiste balans te vinden. Daarna creëer je een stappenplan om de problemen te verhelpen waar de cliënt tegenaan loopt. Ook helpt de leefstijlcoach bij het veranderen van ingesleten gewoontes en het creëren van een gezonde leefstijl. 

Waarin verschilt een vitaliteitscoach van een leefstijlcoach?

Zoals blijkt, hebben zowel de vitaliteitscoach als de leefstijlcoach veel raakvlakken binnen hun vakgebied. Toch zijn de beroepen niet volledig gelijkwaardig. Zo richt de leefstijlcoach zich met name op fysieke onderdelen zoals een flinke dosis lichaamsbeweging en een verantwoorde voeding. De vitaliteitscoach houdt zich daarbij bezig met de mentale gesteldheid van de cliënten. Hoe gaat de cliënt om met stress, druk op de werkvloer of chronische vermoeidheid? Aangezien een fysieke en mentale gezondheid niet los van elkaar kunnen worden gezien, kan het vak van een leefstijl- en vitaliteitscoach in de praktijk dan ook uitstekend met elkaar samengaan. 

Volg een opleiding

In onze samenleving met de nodige prestatiedruk is een vitale levensstijl belangrijker dan ooit tevoren. De behoefte aan de vitaliteits- en leefstijlcoach is dan ook groot. Nadat je een erkende opleiding tot vitaliteits- of leefstijlcoach bij Start2Move hebt gevolgd, kun je in allerlei branches aan de slag. Als vitaliteitscoach kun je bijvoorbeeld gaan werken bij een reïntegratiebedrijf, gezondheidscentrum, arbodienst of PMO-aanbieder. Een leefstijlcoach vind je onder meer bij een ziekenhuis, diëtistenpraktijk of sportschool. Ook kun je zelfstandig gaan werken om cliënten te ondersteunen met een betere levensstijl. Kortom, zie je het als een uitdaging om mensen te helpen om hun volledige levenskracht te vinden? Dan is een opleiding tot vitaliteits- of leefstijlcoach zeker iets voor jou! 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie