Wat is stroom en waarom is het zo belangrijk voor ons?
Het is een reis van bijna 270 jaar en meer sinds elektriciteit werd ontdekt door Benjamin Franklin tot de moderne uitvindingen die we vandaag hebben, van elektrische auto's die rondrijden tot computers die worden opgeladen door licht. Hoe kan het zo zijn dat we zo afhankelijk van stroom zijn geworden?
Gebruik van stroom
Elk persoon maakt dagelijks wel gebruik van stroom. Dit doen we op de meest diverse manieren, waar we niet altijd van bewust zijn. We beseffen het vaak pas door het gebruik van verouderde apparatuur, kunnen vervelende situaties ontstaan. Dit kan stroomuitval veroorzaken, waardoor je beseft wat voor hedendaagse acties worden belemmerd. Dit kan door bijvoorbeeld een verouderde waterkoker, oude stoppenkast of wasmachine. Al deze apparaten en andere huishoudproducten moeten stroom gebruiken en zijn hier dus ook afhankelijk van. De functionaliteit van ons leven is dus afhankelijk geworden van stroomvoorziening. Daarnaast is een groepenkast vervangen door een elektrotechnisch installatiebedrijf ook een slim besluit om stroom te besparen.
Hoe zijn we op dit punt beland?
Stroomgebruik en de ontwikkeling hiervan is over de jaren heen erg veranderd. Waar het vroeger begon met stroomlevering aan grote fabrieken en daarna ook de huishoudens, is het nu het geval dat het in ieder huishouden en bedrijf ondenkbaar is. Lampen waren de eerste simpele vorm van gebruik van elektriciteit. Maar als je het gebruik van toen gaat vergelijken met hoeveel elektriciteit de gemiddelde huishoudens tegenwoordig verbruiken, dan zul je zien dat het gebruik van toen vrijwel niks was. In het huishouden moeten natuurlijk diverse klussen uitgevoerd worden, die vroeger vrijwel altijd gedaan werden door de vrouw. Doordat de vrouw steeds vaker een carrière wilde maken en dus minder vaak thuis was is hier op ingespeeld door tech bedrijven. Door de jaren heen zijn er huishoudelijke producten ontwikkeld om het de mens een stuk gemakkelijker te maken.
Wat is de toekomst van elektriciteit?
Als reactie op de klimaatcrisis wordt tegenwoordig sterk de nadruk gelegd op hernieuwbare en duurzame energie. Er zijn veel opties voor hernieuwbare energie, zoals wind-, zonne-, hydro-, getijde-, geothermische en biomassa-energie. De mogelijkheden zijn eindeloos! Als we kijken naar de toekomst van elektriciteit, is het zeer waarschijnlijk dat hernieuwbare energie de primaire energiebron zal worden.