Wat je nog niet wist over hoogpolige vloerkleden

Redactie Baaz

Houd jij ook zo van de warme en knusse uitstraling van een vloerkleed vol met dikke, lange polen? Dan hoeven we je vast niet uit te leggen hoe zacht en hoe lekker zo’n hoogpolig kleed kan aanvoelen aan je voeten, en wat het doet met de sfeer in huis. Maar wist je ook dat een hoogpolig vloerkleed ook de akoestiek van een ruimte flink kan verbeteren en dat je ze heel makkelijk kunt reinigen? Dat en meer geheimen die diep tussen de polen van het kleed verborgen liggen, vertellen we je hieronder.

Een hoogpolige vloerkleed is makkelijk te reinigen

Vaak wordt gedacht dat een hoogpolig vloerkleed veel moeilijker te onderhouden is dan een laagpolig vloerkleed. Dat is deels waar, omdat zich tussen die hoge polen natuurlijk wat meer stof en vuil kan ophopen dan bij bijvoorbeeld sisal. Door regelmatig te stofzuigen (wat je normaal toch al doet, nietwaar?) zorg je er simpel voor dat het kleed mooi schoon blijft. Maar wist je dat de hoge polen ook juist vuilafstotend zijn? De garens namelijk dikker dan bij de meeste kortpolige kleden, waardoor deze minder snel vocht opneemt en je vlekken snel kunt verwijderen.

Hoeft niet duur te zijn

Een hoogpolig karpet geeft een luxe en zelfs exclusieve uitstraling aan je interieur. Daarom wordt vaak gedacht dat dit type vloerkleden heel duur is en alleen door de elite betaald kan worden. Vroeger was dit inderdaad het geval, omdat het erg veel tijd koste om zo’n vloerkleed helemaal met de hand te knopen. Maar tegenwoordig worden vloerkleden machinaal geweven en geknoopt en worden ook vaak synthetische garens gebruikt. Daardoor is het anno nu helemaal niet moeilijk om een voordelig geprijsd hoogpolig vloerkleed te vinden!

Niet alleen warm aan je voeten

Hoe heerlijk is het om ‘s ochtends uit bed te stappen en direct verwend te worden door de zachtheid en de warmte van de hoge polen? Dit aangename effect komt deels doordat de hoge polen warmte ontzettend goed vasthouden. Daardoor voelt het kleed niet alleen warm aan je voeten, maar houd het ook de warmte in de kamer vast. Deze goede isolerende eigenschappen zorgen er in de winter voor dat het lekker warm blijft in huis, terwijl het er in de zomer juist voor zorgt dat het lekker koel blijft.

Verschillende garens

Veel mensen denken bij een hoogpolig vloerkleed aan 100% wol. Dit is ook inderdaad een geweldig garen om zachte en hoogwaardige vloerkleden met een hoge pool van de fabriceren. Maar wist je dat er nog veel meer garens zijn die gebruikt worden voor hoogpolige vloerkleden? Je kan wol bijvoorbeeld ook mixen met nylon, zodat het kleed mooi gaat glanzen. Of wat dacht je van polyester? Superzacht en ook nog eens heel betaalbaar!

Ook in het rond en op maat verkrijgbaar

Bij vrijwel alle interieurwinkels kun je wel een aantal rechthoekige vloerkleden met hoge pool in een aantal standaardmaten vinden. Hoogpolige ronde kleden en hoogpolige kleden op maat zijn wat minder makkelijk te vinden, maar ze zijn er wel degelijk! Kijk daarvoor eens in het assortiment van de betere vloerkledenwinkel. Bij zo’n specialistische winkel kan je je vloerkleed tot op de centimeter nauwkeurig laten maken, in het rond of gewoon rechthoekig. Ideaal als je het ook belangrijk vind dat jouw vloerkleed precies in je interieur past.

Goed voor de akoestiek

Een hoogpolig kleed houdt niet alleen de warmte vast, maar ook geluid. De lange garens zorgen er namelijk voor dat geluidsgolven geabsorbeerd worden, en dus niet worden teruggekaatst. Hierdoor krijg je dus een betere akoestiek en heb je minder last van galmen. Zo kan je nog meer genieten van je favoriete muziek. Ook je onderburen zullen je dankbaar zijn. Die profiteren namelijk van het geluiddempende effect van jouw vloerkleed.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie