Weet jij wat de oorzaak van vele burenruzies is?

Weet jij wat de oorzaak van vele burenruzies is?

Redactie Baaz

Nederland is een land waar heel veel mensen heel dicht op elkaar wonen. Ons land is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld en het is dan ook niet verwonderlijk dat buren regelmatig met elkaar in een conflict eindigen. Wist jij dat ruzies over het recht van overpad heel vaak tot felle conflicten leiden? Wat wordt hier precies mee bedoeld? Waar gaat dit conflict over en wat kun je doen om te zorgen dat wanneer je in dit conflict terechtkomt, je het ook weer kunt oplossen? Wij laten je in dit artikel zien wat je kunt doen om weer in vrede met je buren te kunnen leven. 

Wat is het recht van overpad? 

Wanneer we het over het recht van overpad hebben, spreken we over het recht dat sommige mensen hebben om bij hun woning te komen. Niet alle huizen hebben namelijk een eigen oprit en soms moeten mensen gebruikmaken van het erf van hun buren om bij hun eigen woning te komen. Dit recht van overpad kan echter op meerdere manieren geformuleerd zijn. Niet zelden ontstaan er ruzies over de interpretatie van het recht van overpad. Is het namelijk geoorloofd dat de buren tien keer per dag met hun auto over jouw erf gaan, of is het recht slechts bedoeld om te zorgen dat ze eens per week de boodschappen vanuit hun auto in hun huis kunnen laden? Het is belangrijk om goede afspraken te maken en nog belangrijker is het dat het recht van overpad ook gerespecteerd wordt. Mocht het uit de hand gelopen zijn, dan kun je een beroep doen op rechtshulp om het conflict tot een goed einde te brengen. 

Wat als de situatie escaleert? 

Niet zelden lopen conflicten over het recht van overpad zo hoog op dat buren elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen. In dat geval is het verstandig om zo snel mogelijk een deskundige in te schakelen die aan de hand van het recht kan kijken hoe dit probleem opgelost moet worden. Je kunt bijvoorbeeld een jurist inschakelen via je rechtsbijstandverzekering. Deze kan naar het Kadaster gaan om te kijken hoe de erfgrenzen lopen, of het mogelijk is om andere toegangswegen te maken of wat nodig is om de situatie op te lossen. Door goed te kijken naar de mogelijkheden en de plichten, lukt het doorgaans goed om dergelijke conflicten tot bedaren te brengen. Buren weten dan waar ze aan toe zijn en leven weer in vrede naast elkaar. 

Een eenmalige verzekering 

Misschien denk je: ik heb geen rechtsbijstandverzekering, dus kan ik nu wel fluiten naar mijn jurist? Het antwoord: nee! Je kunt namelijk ook gebruikmaken van rechtshulp on demand. Dat is een eenmalige verzekering van Univé waarmee je eenmalig met een professionele jurist kunt werken tegen een vaste prijs. Zo kun je constructief werken aan de oplossing van jouw probleem zonder dat je daar veel voor hoeft te betalen. Check de site van Univé om een offerte aan te vragen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie