Werken als CEO is een topsport

Sterre Hartjes
Het werk van een CEO's gaat niet over roosjes. Het plannen van werk, familie, vrienden, hobby's en rust is lastig maar als CEO heb je geen keus.

79 procent van CEO’s werkt ’s weekends door

CEO’s staan altijd op aan. Er is altijd meer te doen. Uit onderzoek van Harvard business review is gebleken dat bedrijfsleiders gemiddeld 9,7 uur  per werkdag werken. 79 procent van de CEO’s werkt ook in het weekend. Aangevuld met het feit dat 70 procent van CEO’s werkt op vakantiedagen, kom je er snel achter dat het sturen van een organisatie keihard is.

Ongeveer de helft (47 procent) van het werk van een CEO wordt uitgevoerd op het hoofdkantoor. De rest van het werk wordt uitgevoerd tijdens zakenreizen, bij andere locaties van het bedrijf of thuis. Gemiddeld werken CEO’s 62,5 uur per week.

Is het essentieel voor de rol die zij hebben? Hoewel CEO’s vertrouwen op hun verantwoording, kunnen zij hun handen nergens vanaf houden. Dat is herkenbaar: ook jij wilt op elk gebied invloed hebben, de juiste informatie krijgen en op basis daarvan de juiste beslissing maken.

Tijd maken voor persoonlijke gezondheid

Ondanks dat werk het merendeel van het leven van een CEO in beslag neemt, moeten ze balans kunnen vinden door tijd te kunnen maken voor hun eigen gezondheid, familie, vrienden en relaties. CEO’s slapen ongeveer 6,9 uur per nacht, daarnaast sport het merendeel, wat 9 procent van de vrije tijd inneemt. Om dit allemaal bij te houden moeten CEO’s trainen, net als topsporters. Trainen om werk, familie, gezondheid en rust te combineren.

In het onderzoek is bovendien gekeken naar de 25 procent van de tijd waar ze wakker zijn maar niet werken. Dat is ongeveer 6 uur per dag. De meesten brengen de helft van deze tijd door met familie en hebben geleerd dat dit noodzakelijk is. Voor de rest is het tijd voor rust: televisiekijken, boeken lezen of hobby's als fotografie uitoefenen. Voor CEO’s is dit mentaal en fysiek erg zwaar om bij te houden en om werk en privé goed te scheiden. Thuis moet ook jij beschouwen als rustplek, niet als pitstop.

Lees ook: Zo word je een machtige CEO