Werkgevers voorzien problemen bij verplicht aannemen gehandicapten
Als het aan Klijnsma ligt moeten je als bedrijf met meer dan 25 werknemers in 2021 minstens vijf procent arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Doe je dat niet, dan hangt er een boete van vijfduizend euro boven je hoofd voor elke werkplek waar een arbeidsgehandicapte had moeten zitten.
De staatssecretaris presenteerde eind vorig jaar haar voorstel, dagblad Trouw besloot naar aanleiding daarvan onderzoek te doen onder 25 werkgevers. Hoe zien zij het wetsvoorstel? Volgens het onderzoek waar Trouw vandaag over bericht niet al te goed. Als er inderdaad een quotum van vijf procent gaat gelden komen overheden en bedrijven in de problemen. Grote bedrijven worden genoodzaakt ineens veel gehandicapten aan te nemen en bovendien weten veel werkgevers op dit moment niet hoeveel mensen uit deze groep zij al in dienst hebben.
Privacy
Dat is niet vreemd, de privacywetgeving verbiedt immers om werknemers op handicap te registreren, berichten de onderzoekers. Werknemers zijn ook niet verplicht om een handicap of uitkering die zij ontvangen te melden aan hun werkgever. Daarnaast is het voor veel werkgevers onduidelijk welke van de medewerkers zij als arbeidsgehandicapte moeten zien.
Zo'n één procent van de beroepsbevolking is naar schatting gehandicapt, meldt de krant. Het voorgestelde quotum zou deel moeten gaan uitmaken van de nieuwe Participatie wet die volgend jaar januari van kracht wordt. Het plan is onderdeel van het sociale overleg dat op dit moment aan de gang is tussen vakbonden en werkgevers.
Belonen
Al voordat Trouw met het onderzoek kwam, werd er al gereageerd op het plan van Klijnsma. Zo adviseerde de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn dat werkgevers de mogelijkheid moeten krijgen om flexibel met de regeling om te gaan. Zijn idee is om werkgevers te belonen wanneer zijn een gehandicapte in dienst nemen, maar niet met een boete worden gestraft wanneer zij dat niet doen.