Whiskybeleggingen op z’n Texels

Whiskybeleggingen op z’n Texels

Redactie Baaz

Niet al te lang geleden heeft Menno Schuijl zijn installatiebureau van de hand gedaan. De Texelaar pur sang nam in 2000 het stokje van vader over en leidde hij het bedrijf meer dan twee decennia. “Als directeur heb je niet altijd tijd om beleggingskoersen te bekijken. Daarom past het ontzorgende karakter van Vermogensbeheer in whisky perfect bij mij.”  

Tijdens Kerstavond (op Texel) krijgt Menno zijn eerste dram ingeschonken die hij in een teug opdrinkt. ““Jij krijgt niks meer!”, antwoordde mijn vader. Ik hoor het hem nog zeggen…” De kerst daarop krijgt Schuijl twee glaasjes voorgeschoteld. “Kun je beetje het verschil proeven”, aldus zijn oude heer. “Dat was wel de tipping point om zelf flessen aan te schaffen. Voor consumptie, welteverstaan.” 

De interesse in whisky is aangewakkerd en Schuijl begint met het aanleggen van een eigen collectie. Via Catawiki en Whisky Auctioneer werden meerdere flessen van The Macallan, Bowmore en Glenfarclas aangeschaft. Gewoon voor ‘de leuk’ én omdat het mogelijk zou kunnen renderen. “Een uitgedokterd investeringsplan was niet te bespeuren.”

Daar kwam verandering in toen zijn broer Scotch Whisky Investments in 2019 op het internet tegenkwam. Menno’s vader, broer, zoon en hijzelf hebben toen de boot naar het vasteland genomen voor een kennismakingsgesprek in Sassenheim. “De klik was er vanaf minuut een.”

Portfolio management in whisky

Menno Schuijl kiest uiteindelijk voor Vermogensbeheer in whisky. “Naast mijn whiskyportefeuille heb ik ook aandelen, maar ontbeerde het mij aan tijd om koersinformatie te volgen. Dat stukje ‘ontzorging’ is voor mij ideaal. Het is een fijne gedachte dat mijn portefeuille, samen met mijn eigen ‘inbreng’, voor een periode van minimaal vijf jaar verzekerd ligt te renderen. Dergelijke flessen ga je niet opentrekken tenzij je écht veel geld hebt.”

Binnen Vermogensbeheer in whisky bestaan verschillende scenario’s. Wil je zekerheid, kies je voor een vast rendement. Houd je van wat spanning, dan is het variabele rendement een optie. “Met betrekking tot mijn whiskyportefeuille ga ik gewoon voor de top en streef ik het maximale rendement van 9,2% na. Mochten we nu in de komende jaren tegenwind krijgen, om maar even in Texelse termen te blijven, zie ik altijd nog 4,2% rendement tegemoet. Dat is altijd nog meer dan wat je op een spaarrekening aan rente mag ontvangen.”

Robuuste whisky

Voor iemand die ‘op het eiland’ woont, menig windkracht heeft getrotseerd en hoge golven aan de kust heeft ervaren, mag het niet als een verrassing komen dat zijn hart van een ‘robuuste’ whisky sneller gaat kloppen. “Na mijn kennismaking met Laphroaig ben ik in rokerige en zilte whisky’s blijven hangen. Een dram Lagavulin is dan ook waar ik gelukkig van word. Gewoon een whisky met wat pit, van mij hoeft het niet te exotisch.”

Schuijl besluit: “Ik mag dan wel in whisky beleggen maar dat wil niet zeggen dat ik er een hele studie van maak”, besluit Menno. “Ik vind het leuk om af en toe een single malt te drinken. Zo leer ik verschillende smaken beter onderscheiden en leer ik uit welke regio’s whisky afkomstig zijn. Bij het ruiken en proeven van whisky haal ik er niet meteen gedroogd fruit, chocolade of de smaak van frisse appels eruit. Daar ben ik net iets te nuchter voor. Van het rendement van mijn whiskyinvestering is de afdronk echter meer dan aangenaam.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie