Winnaars en verliezers worden duidelijk in Europese race naar toekomst met glasvezel

Redactie Baaz
De uitbouw van Fibre-to-the-Home (FTTH)-netwerken in Europa blijft gestaag groeien, maar de kloof tussen de leiders en de achterblijvers neemt toe.

Persbericht:

Rusland laat zich als een duidelijke glasvezelleider in de regio gelden. Het land wist in de tweede helft van 2012 2,2 miljoen nieuwe FTTH-abonnees op te tekenen – dat is meer dan alle 27 lidstaten van de Europese Unie samen – en komt zo uit op een totaal van 7,5 miljoen huizen verbonden met een glasvezelverbinding. Dat komt overeen met een spectaculaire stijging van FTTH-abonnees met 42 procent.

Het aantal FTTH-abonnees bleef in de tweede helft van 2012 in alle 27 Europese lidstaten in een versneld tempo stijgen met 15 procent. In totaal kwamen er gedurende deze periode 820.000 abonnees bij in Europa, wat het aantal huizen met een glasvezelverbinding op 6,24 miljoen brengt. 26 procent van deze nieuwe abonnees is toe te schrijven aan Scandinavië, de Baltische staten en Nederland, 33 procent aan de Oost-Europese landen en 30 procent aan Frankrijk en Portugal.

De top vijf van de ‘meest dynamische’ economieën rangschikt die landen waar niet alleen de groei van het aantal abonnees het voorbije jaar hoog was, maar waar ook de nieuwe abonnees in 2012 de hoogste proportie vertegenwoordigden in het totale aantal abonnees op het einde van dat jaar. Dit zijn Turkije, Oekraïne, Spanje, Bulgarije en Rusland. In Turkije is het aantal abonnees het voorbije jaar meer dan verdubbeld. Spanje is een nieuwkomer in de FTTH-ranking (sinds juni 2012) en bevestigt meteen zijn dynamische groei.

Wat betreft de penetratiegraad in huishoudens blijft Litouwen de lijst aanvoeren met een FTTH-verspreiding van 100 procent en meer dan 31 procent van de huizen verbonden met glasvezel. Zweden neemt met 22,6 procent de tweede plek in de Europese FTTH-ranking in. Inmiddels hebben al tien landen uit de ranglijst een penetratiegraad van 10 procent, tegenover slechts zeven in juni 2012. In aflopende volgorde zijn dit: Litouwen, Zweden, Bulgarije, Letland, Noorwegen, Rusland, Slovakije, Slovenië, Denemarken en Portugal.

“De Oost-Europese en Scandinavische landen hebben hun positie als glasvezelleiders bekrachtigd en de kloof tussen de vroege en late beslissers wordt steeds duidelijker”, zei Karin Ahl, president van de FTTH Council Europe. “Deze FTTH-koplopers hebben een economisch voordeel op hun minder goed verbonden buren. Een goede communicatie-infrastructuur helpt immers om bestaande handelsactiviteiten te behouden, maar ook om nieuwe aan te trekken. Landen met snelle glasvezelverbindingen hebben een voorsprong omdat ze nieuwe diensten kunnen aanbieden zoals e-health en ‘smart grid’-technologieën. Landen die wachten met de uitbouw van een FTTH-netwerk riskeren zo een enorme gemiste kans om hun economische toekomst veilig te stellen.”

Veel van de grote westerse economieën dralen nog steeds om over te schakelen op glasvezelnetwerken. Zo blijven Italië en Spanje onderaan de ranking hangen, en slagen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk er opnieuw niet in om zich te kwalificeren. Het aantal huizen in het Verenigd Koninkrijk met een glasvezelverbinding blijft hangen op minder dan 0,1 procent.

Het FTTH Market Panorama, dat twee maal per jaar door IDATE voor de FTTH Council Europe geüpdate wordt, noteert het aantal abonnees in elk land op het Europese continent en rangschikt ze volgens het percentage huizen met een directe glasvezelverbinding. Dit panorama bevat zowel FTTH als Fibre-to-the-Building (FTTB)-verbindingen. Dat laatste wordt vaak gebruikt bij appartementsblokken, waar de bestaande bekabeling van het gebouw gebruikt wordt om de uiteindelijke verbinding met de klant te maken.

Om in de FTTH-ranking opgenomen te worden, moet meer dan 1 procent van alle huishoudens van een land verbonden zijn met een FTTH-netwerk en moet dat land meer dan 200.000 huishoudens hebben.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie