Zakelijk of privé beleggen: wat is de beste optie?
Jarenlang gaven de meeste banken nul procent rente op spaargeld. Bij grotere vermogens was er zelfs sprake van een negatieve spaarrente. Om de oplopende inflatie te beteugelen heeft de Europese Centrale Bank het afgelopen jaar meerdere renteverhogingen doorgevoerd. Als gevolg hiervan zijn langzaamaan de spaarrentes ook weer wat gestegen. Toch is de rente bij lange na niet genoeg om de waardevermindering door inflatie teniet te doen. Dit kan het nog steeds interessanter maken om te beleggen. Ondernemers hebben de keuze tussen zakelijk of privé beleggen. Maar wat is dan interessanter?
(Fiscaal) verschil tussen zakelijke en privé beleggen
Zakelijk beleggen kent andere voorwaarden dan het beleggen van privévermogen. Allereerst is het zo dat je zakelijk alleen tijdelijk overtollige liquide middelen mag beleggen. Dit betreft geld dat je niet nodig hebt om rekeningen te betalen op korte termijn.
Daarnaast wordt het fiscaal anders belast. Over het rendement dat je behaalt of zou kunnen behalen, betaal je belasting. Bij zakelijk beleggen kijkt de belastingdienst naar het werkelijke rendement. Ze zien dit als bedrijfswinst. Heb je een bv, dan wordt het belast met vennootschapsbelasting. Ben je zzp’er, dan wordt het belast in box 1. Maak je verlies op de belegging, dan mag je dit aftrekken van de bedrijfswinst. Beleg je daarentegen privé, dan valt het vermogen in box 3. Het heffingsvrije vermogen is in 2023 57.000 euro voor alleenstaanden, en 114.000 euro voor fiscaal partners. Bij een vermogen hoger dan dit hanteert, de belastingdienst vooralsnog een geschat rendement om belasting over te berekenen.
Je beleggingsdoel en -horizon
Wil je zakelijk gaan beleggen, dan is het belangrijk om je beleggingsdoel vast te stellen. Spaar je voor je pensioen, zet je geld opzij voor belastingen, voor onderhoud of investeringen of wil je een financiële buffer aanleggen?
Bij pensioenbeleggen gaat het vaak over een periode van zo’n tien tot wel veertig jaar,. Met een lange termijn horizon wordt vaak (tot een paar jaar voor je pensioen) wat risicovoller belegd. Er is immers genoeg tijd om van een economische dip te herstellen. Beleggen met geld voor belastingen of reserveringen wordt vaak een lager risicoprofiel gehanteerd. Bijvoorbeeld door te kiezen voor relatief veilige bedrijfs- of staatsobligaties. Als je flexibel en snel over het geld moet beschikken, loop je zo minder kans op verlies.
Wat is de beste optie: zakelijk of privé beleggen?
Of het beter is om zakelijk of privé te beleggen, hangt van allerlei factoren af. Denk aan de hoogte van je inkomsten uit je onderneming (en de belastingschijf waarin je inkomen valt in box 1), en de hierboven genoemde beleggingsdoelen. Vanwege de fiscale verrekening, is het in de meeste gevallen zo dat zakelijk beleggen bij een lager rendement financieel aantrekkelijker is. Met de onzekerheid op de financiële markten vanwege een dreigende recessie, kan geld vanuit de onderneming beleggen momenteel interessanter zijn. Ook omdat je een eventueel verlies mag aftrekken van de winst.
Wil je zelf niet te veel tijd kwijt zijn aan het beleggen en zo verstandig en rendabel mogelijk beleggen, dan wordt aangeraden een vermogensbeheerder in te schakelen.