Zo ga je tijdens je vakantie veilig online op openbare WiFi

Zo ga je tijdens je vakantie veilig online op openbare WiFi

Redactie Baaz

Nu het vakantieseizoen is aangebroken, is het verleidelijk om tijdens je reis gebruik te maken van openbare WiFi-spots in cafés, restaurants, hotels en op campings. Echter zijn openbare WiFi-spots vaak onveilig maar de meeste Nederlanders connecten nog steeds met onbeveiligde, openbare WiFi. Volgens Joeri van de Watering, co-founder van de eerste Nederlandse VPN, GOOSE VPN, ligt een groot deel van het probleem bij het feit dat de meeste mensen niet weten welke voorzorgsmaatregelen zij kunnen nemen om veilig online te gaan op vakantie. Daarom deelt Van de Watering welke gevaren er op de loer liggen en je als reiziger je hiertegen kunt beschermen. Met een paar simpele maatregelen, kun je deze zomer met een veilig gevoel gebruik maken van openbare WiFi-spots.

 

3 meest voorkomende gevaren van openbare WiFi-spots:

  1.  Valse WiFi-spot. Een hacker kan een valse WiFi-spot aanmaken. Als je hiermee connect, dan stuur je je gegevens naar een hacker in plaats van naar een legitieme WiFi-spot. Denk aan creditcardgegevens, privé-e-mails en andere gevoelige informatie. 
  2.  Draadloze sniffers. Hackers kunnen sniffers gebruiken. Dit is software die ontworpen is om jouw privégegevens te onderscheppen en te decoderen wanneer deze via een WiFi-netwerk worden verzonden. 
  3.  Schoudersurfen. Wees alert op schoudersurfers. Dit betekent dat iemand op het vliegveld, in een restaurantje of waar je ook bent, meekijkt over je schouder wanneer jij je bijvoorbeeld je bankzaken doet, wachtwoorden intypt of appjes beantwoordt. Op deze manier kan een internetcrimineel je gegevens in handen krijgen.

Hoe zorg je dat je online geen gevaar loopt? Met deze 5 tips kun je deze zomer veilig online op openbare WiFi-netwerken:

1. Gebruik een VPN. Met het gebruik van een VPN: een virtueel privénetwerk, zoals het Nederlandse GOOSE VPN, versleutel je je internetverbinding en verberg je alle gegevens die van je computer of telefoon die naar het internet worden gestuurd. Dat betekent dat een hacker alleen gecodeerde gegevens te zien krijgt, en dat je gegevens dus veilig blijven. Ook kan je met een VPN toegang krijgen tot geblokkeerde sites in een ander land, zoals Facebook in Vietnam of Wikipedia in Turkije. Daarnaast kun je met een VPN je favoriete Tv-programma’s op vakantie in het buitenland blijven kijken. GOOSE is een simpel en klein programmaatje dat je eenvoudig installeert op je computer, een appje op je telefoon of tablet. Ook kun je bij GOOSE, als eerste VPN ter wereld, kiezen voor het Cyberalarm dat malware in je VPN-verbinding detecteert nog voordat het je computer bereikt. Hierdoor kun je op tijd in actie komen om schade te voorkomen.

2. Gebruik een firewall. De meeste besturingssystemen hebben een firewall, ook zijn er firewalls voor Android en iOS. Gebruik deze altijd.

3. Sta automatische draadloze netwerkverbinding niet toe. Zorg ervoor dat de automatische draadloze verbinding niet is ingeschakeld. Zo voorkom je dat hackers automatisch verbinding maken met je apparaat.

4. Zorg ervoor dat je instellingen voor delen niet ‘open’ staan. Om te voorkomen dat een hacker je apparaat kan vinden en openen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat systeeminstellingen niet zijn ingesteld op openbaar delen.

5. Wees waakzaam. Het is altijd belangrijk om te weten wie er in de buurt is om schoudersurfen of andere verdachte activiteiten te voorkomen.

Over GOOSE VPN

GOOSE VPN is de eerste Nederlandse VPN-provider. GOOSE maakt veilig internetten gemakkelijk voor de gewone Nederlander en heeft als eerste ter wereld malware detectie gerealiseerd in een VPN-verbinding. Het Cyberalarm zorgt ervoor dat malware gedetecteerd wordt nog voordat het je computer bereikt. Meer dan 28.000 mensen maken gebruik van GOOSE en de Nederlandse klantenservice staat 24/7 voor je klaar. GOOSE heeft inmiddels 100+ servers in meer dan 25 landen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie