Zo houd je je werknemers tevreden én creëer je een beter bedrijfsresultaat
Door: Maarten de Boo, Vice President Al Growth bij Quinyx
Als organisatie wil je ervoor zorgen dat je medewerkers gelukkig zijn, want tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten, tevreden managers en een mooi bedrijfsresultaat. Maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor het werkgeluk van de medewerkers eigenlijk? Twee derde van de werknemers (68%) vindt dat de werkgever verantwoordelijk is voor het werkgeluk, blijkt uit onderzoek van Quinyx onder ruim 1.000 werkende Nederlanders. Inspelen op het werkgeluk van medewerkers is essentieel om ze te behouden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Welke factoren hebben invloed op het werkgeluk en hoe kan je als werkgever bijdragen aan het werkgeluk van je medewerkers? In deze blog leg ik je uit hoe je het werkgeluk kunt stimuleren.
Hoe gelukkig is werkend Nederland
De huidige baan van werkend Nederland is voor bijna de helft slechts een manier om geld in het laatje te brengen, blijkt uit het onderzoek van Quinyx. Dit terwijl de banen voor het oprapen liggen. Met de toename in het aantal openstaande vacatures is het van groot belang dat je als werkgever gaat investeren in het werkgeluk van je medewerkers. Er is dus werk aan de winkel: zorg ervoor dat je werknemers hun baan niet alleen meer zien als een manier om geld in het laatje te brengen en zorg ervoor dat ze met zin naar het werk gaan, want nu blijkt dat één op de drie medewerkers minimaal eens per week met tegenzin naar werk gaat. Iets wat zorgelijk is wanneer er wordt gekeken naar het huidige baanaanbod.
Voorkom een negatieve werksfeer
De sfeer op de werkvloer heeft een grote invloed op de tevredenheid van de medewerkers. Wanneer er over het werk wordt gesproken blijkt dat 54 procent van de respondenten zich niet altijd positief uitlaat over hun werkgever. Inmiddels weten we dat werknemers het lastig vinden om het gesprek aan te gaan over problemen gerelateerd aan de werksituatie. Daarom is het van belang om te vragen naar de behoeften van het personeel, en dat er stil gestaan wordt bij hoe je als werkgever met je medewerkers om wil gaan en hoe je kan bijdragen aan hun werkgeluk. Door stil te staan bij de behoeften van werknemers, krijgen zij het gevoel dat er rekening gehouden wordt met wat zij als belangrijk ervaren. Dit zal ervoor zorgen dat de kans op een negatieve ervaring op de werkvloer vermindert, en hierdoor komen werknemers met meer zin naar werk. Wanneer er wordt ingezet op de tevredenheid op de werkvloer minimaliseer je verzuim en personeelsverloop, terwijl je juist de productiviteit en loyaliteit vergroot. Tevreden medewerkers zetten zich volledig in voor hun werkgever en gaan met plezier naar hun werk, dit resulteert in een positief bedrijfsresultaat.
Een gezonde werkomgeving
Er spelen veel factoren mee wanneer er wordt gesproken over werkgeluk. Onderling een goede relatie hebben met collega’s heeft voor het grootste deel van de respondenten de meeste invloed op hun werkgeluk. Op plek twee staat salaris, gevolgd door het doen van zinvol werk. Uitdaging in de werkzaamheden en vrijheid, bijvoorbeeld wat betreft de planning, maken de top vijf compleet. Het aanpassen van kleine aspecten zoals het wegwerken van frustraties over de werkplanning en/of het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden, kunnen al voor een essentieel verschil op de werkvloer zorgen. Om te illustreren wat je bijvoorbeeld als bedrijf kunt doen, zoomen we in op het aspect planning. Medewerkers hebben graag vrijheid, ook wat betreft de werkplanning. Het rekening houden met de wensen en voorkeuren van alle medewerkers betreft de roostering kan lastig zijn, maar het is wel degelijk mogelijk. Het implementeren van een software kan hieraan bijdragen; er zijn tools beschikbaar die op basis van artificial intelligence (AI) slimme personeelsplanningen kan maken
waarin ieders wensen worden meegenomen. Omdat werknemers graag de balans houden tussen werk én privé, is het belangrijk om dit te waarborgen. Met een tool waarin werknemers elkaars roosters kunnen zien, ze gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren en diensten ruilen eenvoudig is, kan je de behoefte aan deze balans waarborgen. Door het toepassen van dit soort kleine veranderingen creëer je een gezonde werkomgeving en verklein je de kans op onder- of overbezetting op de werkvloer. Daarnaast zal de relatie tussen werknemers verbeteren, wanneer het personeel geen stress ervaart en er rekening wordt gehouden met hun behoeften.
Investeren in tevreden werknemers
Met de enorme groei in het aanbod van banen, is het van groot belang om in te spelen op het werkgeluk van werknemers om ze binnenboord te houden. Het bewaken van de balans in werk én privé, de juiste tools aanreiken, stilstaan bij aspecten die werknemers als belangrijk ervaren, zoals een goede relatie met collega’s en het doen van zinvol werk, zorgen voor een gezonde werkomgeving en meer tevredenheid. Tevreden medewerkers zetten zich volledig in voor hun werkgever en gaan met plezier naar hun werk, wat uiteindelijk weer bijdraagt aan een beter bedrijfsresultaat.