Zo kun je meer rendement uit je spaargeld halen

Zo kun je meer rendement uit je spaargeld halen

Redactie Baaz

Volgens RTL Nieuws spaarden veel Nederlanders tijdens de coronacrisis meer. Dat is ook niet geheel verrassend: tijdens de lockdown waren de horeca en winkels tenslotte dicht en reizen was ook uit den boze. We naderen langzaam het oudere normaal weer, maar veel mensen denken hun hand nog steeds op de knip te houden. Ben jij zo iemand die lekker heeft kunnen sparen? Als ondernemer is het nooit verkeerd om wat spaargeld achter de hand te hebben. En je kunt er zelfs nog meer rendement uithalen. We zetten een aantal manieren op een rij hoe je dit kunt doen.

Spaarrekening

Veel mensen laten hun geld op hun spaarrekening staan. De spaarrente is momenteel historisch laag, dus dit levert niet veel rendement op. Maar er zitten natuurlijk wel voordelen aan. Het biedt vooral veel veiligheid, er is nauwelijks risico dat je het geld verliest. Mocht de bank failliet gaan, dan vergoedt de overheid tot €100.000 van je spaargeld – mits de bank een Nederlandse bankvergunning heeft. Daarnaast weet je bij sparen vaak precies waar je aan toe bent. Je hebt tenslotte geen last van een fluctuerende waarde.

De spaarrente mag dan wel laag zijn, de hoogte van de rente kan per bank verschillen. Spaarrentes vergelijken loont dus! Zeker als je verder dan de bekende banken kijkt, kun je hogere spaarrentes tegenkomen. Laat je echter niet alleen verleiden door de hoogste spaarrente, maar check ook altijd de voorwaarden even.

Daarnaast is depositosparen het overwegen waard. Hierbij staat je spaargeld een vooraf bepaalde periode vast tegen een vaste rente. De looptijd kan uiteenlopen van enkele maanden tot meerdere jaren. In afgesproken looptijd kun je het spaargeld niet opnemen, dus dat is iets om rekening mee te houden. Ook kun je later niet meer bijstorten. Je moet het geld dus voor een bepaalde tijd kunnen missen, maar daar staat doorgaans wel een hogere spaarrente tegenover. En omdat de spaarrente van tevoren vaststaat, heb je er geen last van als de rentes dalen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om hier alleen een deel van je spaargeld voor te gebruiken, zodat je nog een bedrag hebt die je vrij kunt opnemen. Ook kun je natuurlijk voor een kortere looptijd kiezen.

Beleggen

Door de lage spaarrente raken steeds meer mensen geïnteresseerd in alternatieven. Beleggen wordt dan ook steeds populairder. Waar je bij beleggen meer rendement kunt behalen, is het risico wel weer een stuk hoger dan als je je geld op een sparrekening laat staan. Bovendien moet je bij beleggen het geld langere tijd kunnen missen. Een langere termijn brengt minder risico’s met zich mee.

Veel mensen durven niet te beginnen met beleggen omdat ze bang zijn dat het moeilijk is. Dat hoeft het zeker niet te zijn, maar het kost wel de nodige tijd en moeite om je er goed in te verdiepen. Bovendien is het belangrijk dat je goed tegen stress kunt. Mocht je de tijd niet hebben en/of niet stressbestendig zijn, kan het een goede optie zijn om het uit handen te geven aan een professional. Daarnaast is het nooit verkeerd om je beleggingen te spreiden en zo de risico’s te beperken.

Crowdfunding

Crowdfunding is een relatief nieuw fenomeen en zal je daardoor misschien minder snel overwegen als bestemming voor je spaargeld. Maar het is zeker een interessant concept waarin veel potentieel rendement zit. Bij crowdfunding vragen bedrijven of personen geld voor een bepaald project. Mocht het project je aanspreken, kun je investeerder worden. Het rendement verschilt per project, maar kan oplopen tot wel 10 procent. Ook prettig is dat je zelf bepaalt hoeveel geld je erin wilt investeren. Als ondernemer ken je wellicht wel mensen die aan crowdfunding doen, dus dat maakt het ook nog eens leuk om te doen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Er is namelijk altijd een risico dat je het geld kwijtraakt, mocht het bedrijf of de persoon achter het project zijn financiële verplichtingen niet meer kunnen nakomen. Om dit voorkomen, doe je er goed aan om gedegen onderzoek naar het project te doen. Door je er goed in te verdiepen, is de kans groter dat je een weloverwogen investering doet. Daarnaast heb je doorgaans meer zekerheid bij bestaande ondernemers dan bij startende ondernemers.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie