Zo voorkom je dat je te veel betaalt voor een traplift!

Zo voorkom je dat je te veel betaalt voor een traplift!

Redactie Baaz

Dankzij een traplift kun je langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit hulpmiddel brengt je namelijk al zittend naar boven en beneden, waardoor traplopen verleden tijd is. Nadeel is alleen dat dit hulpmiddel nogal duur is. Je bent er al snel een paar duizend euro aan kwijt en soms zelfs (veel) meer. Uiteraard wil je voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor een traplift. Maar hoe doe je dit eigenlijk? In deze tekst helpen wij je op weg!

Vergelijk aanbieders met elkaar

Een traplift kopen is niet lastig, want in Nederland zijn verschillende leveranciers. De prijzen kunnen per leverancier alleen (sterk) verschillen. We raden je dan ook niet aan om dit hulpmiddel te kopen bij de eerste beste leverancier die je tegenkomt. Doe je dit wel? Grote kans dat je onnodig veel betaalt voor een traplift. Vergelijk trapliften daarom liever met elkaar. Dit kun je het beste doen door offertes op te vragen bij meerdere leveranciers.

De meeste leveranciers sturen een adviseur langs om de situatie te bekijken en je wensen aan te horen. Op basis hiervan stellen ze een offerte op. Wacht tot je alle offertes ontvangen hebt en leg deze vervolgens naast elkaar. Let hierbij niet alleen maar op de prijs, maar kijk ook wat je precies krijgt voor je geld. Zo biedt de ene leverancier mogelijk een traplift van een A-merk, terwijl je bij de ander een traplift van een B- of C-merk krijgt.

Kies voor een tweedehands traplift

Kun jij het je niet veroorloven om een nieuwe traplift te kopen? Geen probleem, want er zijn ook tweedehands trapliften te koop. Doordat dit hulpmiddel al eens door iemand gebruikt is, betaal je er een lagere prijs voor. Toch betekent dit niet dat een tweedehands traplift niet veilig is en/of slecht werkt. Voordat het hulpmiddel naar een nieuw klant gaat, controleert een leverancier hem. De lift wordt getest en onderdelen die niet (goed) meer werken, worden vervangen. Een tweedehands traplift kan hierdoor nog prima een ronde mee.

Zoek uit of huren voordeliger is

In plaats van een traplift kopen kun je er ook eentje huren. Je tikt dan niet in één keer een groot bedrag af, maar betaalt maandelijks een vast bedrag. Toch is het niet altijd interessant om een traplift te huren. Zoek daarom eerst uit of huren voordeliger is dan kopen voordat je een keuze maakt. Als je het hulpmiddel meerdere maanden nodig hebt, is kopen vaak al interessanter.

Kijk of je in aanmerking komt voor een vergoeding

Wist je dat je een traplift niet altijd (volledig) zelf hoeft te financieren? Zo kun je in aanmerking komen voor een traplift via de Wmo. Dit is het geval als je een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning hebt. Doordat je gemeente de traplift kosten vergoedt, betaal je zelf alleen een eigen bijdrage. Om in aanmerking te komen voor een traplift vergoeding, moet je vaak wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je krijgt bezoek van een Wmo-consulent van de gemeente om vast te stellen of dit het geval is.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie