Zoeken naar die speld in de datahooiberg

Redactie Baaz
Nog nooit hadden we zo veel informatie ter beschikking. Maar die hoeveelheid betekent niet per definitie dat er meer feiten zijn.

We leven in het zogenoemde post-truth tijdperk van fake news en alternative facts. We kiezen de feiten die ons wereldbeeld bevestigen. Het scala aan online tools en digitale onderzoeksmethoden is gelukkig een uitstekende uitbreiding van de gereedschapskist voor de moderne journalist. Tenminste, als je weet hoe die te gebruiken.

Een ingewikkelde zoekopdracht lijkt namelijk op de welbekende speld in de hooiberg. Want voordat je gaat zoeken naar een speld, moet je weten of je niet op zoek bent naar een naald, een draad, een naaimachine, of naar de hooiberg. 

Bellingcat

De zesde, van de grond af opnieuw opgebouwde, editie van het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek helpt je hierbij. In 18 praktische hoofdstukken leren journalisten, studenten, wetenschappers en andere nieuwsgierige mensen hoe ze onderzoeksvragen beter kunnen formuleren en sneller beantwoorden. 

Met een voorwoord van de gerenommeerde onderzoeksjournalist Christiaan Triebert van het internationale onderzoekscollectief Bellingcat.
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie