Crowdfunding? Doe dit duurzaam en goedkoop!

Crowdfunding? Doe dit duurzaam en goedkoop!

Redactie Baaz

Als ondernemer ben je altijd in beweging. Je wilt groeien of iets nieuws beginnen en daar is geld voor nodig. Crowdfunding helpt je bij het financieren van jouw plannen, en wordt vaak ook ingezet om te bouwen aan de naamsbekendheid van de onderneming, maar wat is crowdfunding nou precies en hoe werkt het stap voor stap?

Crowdfunding is ‘publieke financiering’

Nu banken steeds minder midden- en kleinbedrijven financieren, groeit de populariteit van crowdfunding. Met crowdfunding komt er geen krediet van de bank aan te pas, maar maak je gebruik van publieke financiering: een groep mensen investeert in de plannen van een onderneming. Het verschilt per platform, maar vaak kun je als ondernemer je eigen voorwaarden kiezen, in een markt waar financiering steeds duurder wordt, is dat erg aantrekkelijk voor veel ondernemers. Bij crowdfunding probeert de ondernemer het gekozen doelbedrag binnen een afgesproken tijd bij elkaar te krijgen door middel van investeringen, aandelen of donaties. Lukt dit niet? Dan krijgen de betrokken investeerders vaak hun geld terug. Het is belangrijk dat je als ondernemer samenwerkt met een platform wat beschikt over een volwaardige Europese Crowdfunding Service Provider vergunning. Alleen dan weet je zeker dat je in het openbaar campagne mag voeren volgens de huidige financiële wet- en regelgeving. Deze platforms nemen vaak ook alle administratie uit handen. 

Hoe werkt crowdfunding? 

Crowdfunding vind je in alle soorten en maten, maar dit proces wordt over het algemeen dus opgestart in samenwerking met een crowdfundingplatform. In dit proces wordt bepaald waar de financiering voor nodig is en hoeveel geld er opgehaald moet worden om deze plannen uit te kunnen voeren. Geïnteresseerden kunnen vervolgens bijdragen aan de crowdfundingcampagne door geld in te leggen. Als tegenprestatie ontvangen deze investeerders vaak rente, producten, aandelen of andere tegenprestaties. 

Verschillende soorten crowdfunding 

Ondernemers kunnen geld ophalen door middel van verschillende soorten crowdfunding. Er wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen leningen, donaties, en aandelen. Ook de manier waarop dit geld wordt binnengehaald verschilt per platform. 

Donaties: in dit geval doneren mensen geld aan de onderneming. Soms krijgt de investeerder hier een beloning voor terug, maar dit hoeft niet. Deze vorm van crowdfunding is voornamelijk geschikt voor kleinere projecten. De platforms Voor je Buurt en Voordekunst werken bijvoorbeeld voornamelijk met deze vorm van crowdfunding. 

Leningen: in dit geval worden de plannen gefinancierd door een grotere groep mensen, die allemaal een bedrag uitlenen aan de ondernemer en zo gezamenlijk de financieringsbehoefte vervullen. Zij ontvangen in ruil voor deze investering vaak een door de ondernemer gekozen rentepercentage. Deze vorm van crowdfunding kun je op twee manieren doen. Je kunt het bedrag ophalen met een groep externe beleggers via platforms als Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund. De gemiddelde rente op dit soort platforms ligt vaak rond de 8% rente, zo worden investeerders uit het netwerk van het platform vaak geënthousiasmeerd om mee te investeren in de plannen van een onderneming. Daarnaast kan een ondernemer er ook voor kiezen om de plannen te financieren met een betrokken community. Deze community bestaat vaak uit het eigen netwerk van klanten en fans, maar daarnaast worden er tijdens de crowdfunding ook nieuwe mensen bereikt door middel van marketing- en campagne acties. Hierbij wordt meer focus gelegd op het verhaal van de ondernemer en het creëren van ambassadeurschap. Het platform CrowdAboutNow werkt bijvoorbeeld op deze manier. De rente ligt hier rond de 4%, maar er wordt in dit geval wel meer tijd gestoken in het actief campagne voeren, op die manier kan de crowdfunding naast financieringsvorm ook gebruikt worden als marketingtool. 

Aandelen: deze vorm van crowdfunden wordt ook wel sharefunding genoemd. In dit geval wordt er geld geïnvesteerd in ruil voor aandelen.Investeerders worden in dit geval mede-eigenaar van het bedrijf, waardoor de ondernemer niks hoeft terug te betalen. De mede-eigenaren delen samen met de andere eigenaren mee in de winst en waardestijging van het bedrijf, maar hebben vaak geen beslissingsbevoegdheid. Platformen als Broccoli en Eyevestor zijn gespecialiseerd in deze vorm van crowdfunding. 

Ben je ook geïnteresseerd in investeren of wil je meer informatie? Check onderstaande crowdfundingplatformen:

  • CrowdAboutNow
  • NLInvesteert
  • Collin Crowdfund
  • Crowdrealestate
  • Geldvoorelkaar

Dit is een artikel uit Baaz 1.2024. Lees hem nu digitaal: Baaz 1.2024!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie