3 lessen die HR-professionals uit het EK kunnen trekken

3 lessen die HR-professionals uit het EK kunnen trekken

Redactie Baaz

Het EK voetbal is een van de populairste sportevenementen in Europa. Hoewel voetbal en het kantoorleven op het eerste gezicht niet veel met elkaar van doen hebben, kunnen HR-leiders en managers diverse lessen trekken uit de aanpak van de beste Europese voetbalteams en die op de werkvloer toepassen in hun eigen teams. De experts van Hogan Assessments - de wereldwijde leider in persoonlijkheidsbeoordeling op de werkplek en leiderschapsadvies - hebben drie gebieden geïdentificeerd waar we van de grote teams iets kunnen leren om organisaties te verbeteren. 

#1 - Uw wervingsaanpak is van essentieel belang

Net zoals bij voetbal is het ook in het bedrijfsleven van wezenlijk belang om een sterk team op te stellen met spelers die elk hun eigen unieke sterke punten toevoegen om de tekortkomingen van anderen op te vangen. Coaches nemen ruim de tijd om de sterkste kandidaten voor hun team te selecteren en HR-professionals en managers zouden hetzelfde moeten doen. Er zijn diverse manieren waarop HR-professionals hun wervingsproces kunnen verbeteren zodat de juiste kandidaten voor hun posities worden aangetrokken en gekozen.

“Alles begint bij het plaatsen van de vacature zelf. Zorg voor een beschrijving waaruit duidelijk blijkt wat de functie en de verwachtingen zijn en die uw unieke bedrijfscultuur laat zien. Het sollicitatiegesprek moet gestructureerd verlopen en de belangrijkste aspecten van de functie benadrukken. Alle kandidaten moeten bovendien dezelfde sollicitatie-ervaring krijgen”, zo vertelt Dr. Ryne Sherman, Chief Science Officer bij Hogan Assessments en medepresentator van The Science of Personality Podcast. Deze maatregelen helpen HR-leiders om een sterkere kandidatenlijst op te stellen en zorgen voor een duidelijker beeld van de kandidaten, zodat managers erop kunnen vertrouwen dat hun nieuwe teamleden het werk aankunnen. 

#2 – Teamprestaties zijn cruciaal voor succes

Teamprestaties zijn niet alleen belangrijk binnen de sport, maar zijn ook essentieel voor zakelijk succes. Er wordt vaak gedacht dat de sterkste succesvolle teams ook het beste samenwerken, maar de waarheid is dat effectieve teams niet altijd met elkaar overweg kunnen. Neem bijvoorbeeld Griekenland. Vóór het EK van 2004 had het Griekse nationale team nog nooit een wedstrijd op een internationaal toernooi gewonnen. Toch wisten ze tijdens dat toernooi zeer roemrijke landen te verslaan, zoals Portugal (tweemaal), Frankrijk, Spanje en Tsjechië. “De ware kracht van een team is niet gebaseerd op hoe goed ze samenwerken, maar op de manier waarop ze uitdagingen overwinnen en slagen, ondanks hun worstelingen”, aldus Dr. Sherman.

Er zijn verschillende sleutelfactoren die bijdragen aan sterke teamprestaties, zoals vertrouwen, afstemming over de missie, focus op resultaten, en aanpassingsvermogen. Individuele teamspelers zijn essentieel voor succes, maar deze teamleden kunnen alleen succesvol zijn als alle aspecten van het team, van managers tot spelers, op elkaar zijn afgestemd en coherent zijn. Sterk presterende teams hebben doorgaans duidelijke doelstellingen, complementaire vaardigheden, effectieve communicatie en een sterk gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Managers en HR-leiders kunnen sterke teamprestaties waarborgen door teamspelers aan te nemen, voldoende trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, voor communicatie en samenwerking te zorgen, te bemiddelen bij conflicten, en het succes en harde werk van afdelingen te belonen en te vieren.

#3 – Een sterk team is het allerbelangrijkst

Een goede coach weet rollen toe te wijzen die passen bij de sterke punten van elke speler en die tegelijkertijd de samenwerking bevorderen. Luis Aragonés, de voormalig coach van het Spaanse team, was een strenge, maar bijzonder effectieve teambuilder. Aragonés legde de basis voor het Spaanse kampioenschap in 2014, maar na een lange reeks verliezen moest hij zijn elftal hervormen. Spelers die eerder reserve stonden, kregen daarbij nieuwe verantwoordelijkheden. Dezelfde principes kunnen van toepassing zijn op HR-professionals en teamleiders. “Opbouwende feedback is een van de beste manieren om alles uit uw team te halen en door strategieën te creëren die optimaal inspelen op de sterkste eigenschappen van medewerkers neemt niet alleen de productiviteit toe, maar mogelijk ook het algehele moreel in het team”, aldus Dr. Sherman.

Teambuilding kan teams ook helpen om hun doelen efficiënter te bereiken en een effectieve benadering van teambuilding heeft te maken met de beoordeling van persoonlijkheden. Inzicht in de persoonlijkheid van teamleden kan helpen om eventuele spanningen op de werkvloer te verminderen en sterkere werkrelaties op te bouwen. Teamleden die positieve relaties ontwikkelen, voelen zich mogelijk meer op hun gemak bij het delen van ideeën en het creatief oplossen van problemen. Dit is een belangrijke stap op weg naar het opbouwen van een sterkere eenheid en het waarborgen van succes binnen projecten en de organisatie als geheel.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie