30 procent Nederlanders besteedt vakantiegeld aan citytrips of dagje(s) weg

30 procent Nederlanders besteedt vakantiegeld aan citytrips of dagje(s) weg

Redactie Baaz

Bijna een derde van de Nederlanders (30%) geeft het vakantiegeld uit aan korte reizen. Toch zet het overgrote deel van de werkenden (39,8%) het bedrag liever opzij voor latere aankopen, zoals een renovatie of een lange vakantie. Dit blijkt uit onderzoek* van HR- en payrolldienstverlener SD Worx onder 1.000 Nederlanders.

Onbetaalbare herinneringen

Hoewel ongeveer 40 procent van alle respondenten aangeeft het vakantiegeld te sparen voor later, gaat dit niet voor de overige Nederlanders op. Zo besteedt bijna een derde van alle werkenden (30,5%) hun vakantiegeld aan een lange zomervakantie. Met name in het oosten van het land (Flevoland, Gelderland, Overijssel: 33,2%) staat de zomervakantie hoog op de agenda. Ondanks de term ‘vakantiegeld’, gebruikt Nederland dit bedrag niet vaak voor de wintersport later in het jaar (2,8%).

Wanneer een vakantie in de zomer niet haalbaar of betaalbaar is, gaat werkend Nederland ook graag één of meerdere dagjes weg. Bijna 20 procent geeft het vakantiegeld daarom uit aan dagje(s) weg om herinneringen met elkaar te maken. Hier zet ook het oosten van Nederland vaker op in met gemiddeld 21,5 procent. Eveneens zijn citytrips in trek: 1 op de 10 Nederlanders (9,9%) geeft het vakantiegeld uit aan kortere reizen.

Appeltje voor de dorst

Medewerkers kunnen ervoor kiezen om het vakantiegeld eens per jaar te ontvangen. Vervolgens is het aan henzelf om te bepalen waar het geld naartoe gaat. Opvallend is dat het vakantiegeld vaak niet wordt benut voor het aanschaffen van een nieuw vervoersmiddel. Minder dan 5 procent van alle werkende Nederlanders gebruikt hun vakantiegeld voor een nieuwe fiets of nieuwe auto (1,9%; 2,2%).

Het investeren in het verduurzamen van een eigen woning of het beleggen van het vakantiegeld is in Nederland minder aantrekkelijk voor werkenden. Uit het onderzoek komt naar voren dat ‘slechts’ 5 procent van alle ondervraagden het geld inzet om hun woning te verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen. De optie tot beleggen scoort nog lager met 3 procent.

“Het vakantiegeld is in principe loon dat maandelijks door een werkgever wordt ingehouden om in mei of juni in één keer uit te betalen”, licht Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland, toe. “Daarom is het logisch dat werkende Nederlanders dit bedrag het liefst op hun spaarrekening zetten. Het onderzoek laat zien dat we, zeker in onzekere tijden, kiezen voor de meeste zekerheid. In dit geval is dat dus het sparen van vakantiegeld.”

* Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van SD Worx in maart 2022 onder 1.000 Nederlanders.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie