40% 50-plussers al 5 jaar niet met nieuwe sport begonnen
Uit nieuw onderzoek van social-app Klup blijkt dat de Nederlandse 50-plusser (40% van Nederland) vitaal ouder worden heel belangrijk vindt, echter geeft 40% procent aan al 5 jaar niet met een nieuwe sport te zijn begonnen. Terwijl deze wens er wel is. De Hersenstichting en de social-app Klup - die op missie is om zoveel mogelijk 50-plussers te verbinden en te inspireren om met elkaar ervaringen te delen - slaan de handen ineen. Samen geven ze vitaliteit onder 50-plussers een impuls door hen nieuwe avontuurlijke en sportieve activiteiten voor zowel het lichaam als de geest te laten proberen. Dit doen ze tijdens de Vitality Experience op 17 juni in Utrecht.
Liever dansen dan biljarten
Uit het onderzoek* blijkt dat 50-plussers ‘vitaliteit’ heel belangrijk vinden (64,7%) en dat men er veel voor over heeft om gezond oud te worden (74%). Nieuwe sporten uitproberen vindt men toch lastig. Als voornaamste reden geeft men aan geen metgezellen te hebben om een nieuwe sport mee uit te proberen (23,1%). Avontuurlijk zijn de 50-plussers wel, want 72,9% geeft aan liever te gaan dansen dan biljarten. Ook yoga (22,8%) staat hoog op het lijstje om eens te proberen. “Dat 50-plussers openstaan voor nieuwe sociale contacten, nieuwe activiteiten en sporten is voor Klup heel duidelijk. Deze cijfers sterken ons om het festival ‘Vitality Experience’ in de toekomst in elke gemeente in Nederland uit te rollen. We horen van 50-plussers dat er behoefte is aan vernieuwing, inspiratie en zeker ook metgezellen om vitaler te worden en te blijven. Daar helpen wij natuurlijk maar al te graag aan mee,” aldus Michiel van den Berg, oprichter van Klup.
Inspiratie, beweging en verbinding
Goed slapen, gezonde voeding, regelmatig bewegen: het helpt allemaal mee om je hersenen en lichaam zo gezond mogelijk te houden en het risico op aandoeningen te verkleinen. 40% van de Nederlanders is momenteel 50+ en dat we allemaal zo vitaal mogelijk oud worden is daarmee van maatschappelijk belang geworden. “Een andere mentale activiteit, het liefst in combinatie met sport draagt bij aan de vitaliteit van de hersenen. Het ondernemen van nieuwe en uitdagende activiteiten versterkt de netwerken in de hersenen. Wanneer je jong bent, probeer je continu nieuwe dingen waardoor die netwerken alsmaar sterker worden. Als we ouder worden moeten we hier nog bewuster mee omspringen en onszelf blijven uitdagen,” aldus Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie en tevens zelf 50-plusser. Scherder: “Verbinding is een belangrijk onderdeel van vitaliteit.” Om het maken van nieuw contact zo laagdrempelig mogelijk te houden, is in 2016 de social-app Klup gelanceerd. De Klup app is een platform waarmee 50-plussers elkaar kunnen opzoeken en waarmee ze activiteiten kunnen organiseren. Wekelijks worden er via de app meer dan 400+ activiteiten georganiseerd door het hele land en er zijn ondertussen al meer dan 200.000 connecties gemaakt.
Het vitaliteitsfestival
Het festival strijkt op 17 juni neer in de Botanische Tuinen te Utrecht en is een initiatief van social-app Klup en De Hersenstichting, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht**. Op het programma staan sportieve uitdagingen voor zowel lichaam als geest waaronder: boksen onder leiding van Olympisch medaillewinnaar Arnold Vanderlyde, Afrikaanse dans, Tai Chi, crashcourse kunstgeschiedenis, lezingen over de vitaliteit van je hersenen door niemand minder dan Erik Scherder en een masterclass memoires schrijven middels AI. Naast de vele activiteiten is het festival ook de uitgelezen kans voor de 50-plusser om nieuwe metgezellen te ontmoeten. https://www.vitality-experience.nl/
* Het onderzoek is uitgevoerd onder Klup-leden binnen de 50+ doelgroep op basis van een representatieve steekproef bestaande uit 1000 respondenten.
** De gemeente Utrecht, die zich profileert als Gezonde Stad, heeft de dag mede mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit het Evenementenfonds.
Lees ook: 14% Nederland wil sporten onder werktijd | Baaz.nl
Lees ook: Bijna een derde van de Nederlanders geeft vakantiegeld niet uit aan vakantie in 2023 | Baaz.nl