5 tips om je werkomgeving thuis te beveiligen

5 tips om je werkomgeving thuis te beveiligen

Redactie Baaz

Door corona werken we al even vanuit huis. Dat betekent dat je je goed beveiligde kantoor of werkomgeving moet verlaten om thuis aan de slag te gaan met gevoelige documenten of privégegevens. Een groot deel van de Nederlanders werkt met bestanden en gegevens die binnen het bedrijf moeten blijven. Daarom is het aan te raden om je werkomgeving, ook thuis, op de juiste manier te hebben beveiligd. In dit artikel lees je enkele tips waarmee je direct kunt beginnen, waaronder online software kopen en beveiligd vergaderen.

Werken vanuit huis blijft ook in de toekomst

De beveiliging van je werkomgeving thuis aanpakken, is iets wat je eigenlijk al direct moet doen op het moment dat je in huis inlogt met je werklaptop. Mocht je dat nog niet hebben gedaan dan is het tijd om vandaag te starten. De kans is namelijk groot dat je ook in de toekomst deels vanuit huis blijft werken. Veel Nederlandse werkenden en bedrijven zijn enthousiast over het thuiswerken. Ze merken bijvoorbeeld dat werken vanuit huis goedkoper en efficiënter is en dat mensen vaak meer kunnen doen binnen dezelfde tijd. Dat is een van de lessen die we geleerd hebben van corona. Ga dus serieus aan de slag met online software kopen en beveiligd werken.

1. Online software kopen om virussen tegen te gaan

Juist nu er meer mensen op afstand werken, neemt de cybercriminaliteit toe. In tijden van onzekerheid zoals nu het geval is in een pandemie grijpen criminelen hun kans met virussen, malware en overige oplichting om je geld afhandig te maken. Daarom is het van groot belang om online software te kopen waarmee je virussen en malware buiten de digitale deur houdt. Er zijn diverse licenties te koop die je beschermen tegen cybercriminaliteit, zoals Norton Security en McAfee Total Protection. Kijk eens rond welke software je nodig hebt en beveilig zo snel mogelijk je gegevens en online werkomgeving om cybercriminaliteit te voorkomen.

2. Stel een VPN in voor beveiligde verbinding

Online werken betekent dat je op afstand verbinding maakt met een WiFi-netwerk. Je telefoon, tablet en smartwatch doen dit automatisch ook, waarbij het ene netwerk beter beveiligd is dan het andere netwerk. Je raadt het misschien al: niet al deze netwerken zijn even sterk om criminelen tegen te houden. Maak daarom gebruik van een zogeheten VPN, een beveiligde verbinding die je kunt delen met je medewerkers en/of collega’s. Wanneer een bedrijf zijn medewerkers verplicht om gebruik te maken van een VPN kunnen ze zelf de voorwaarden bepalen voor het versturen of ontvangen van bestanden en informatie via andere verbindingen.

3. Schakel waar mogelijk multi-factor authentication in

Wat je ook moet doen, is het inschakelen van een multi-factor authentication waar dat mogelijk is. Grote kans dat je al wel bekend bent met de tweestapsverificatie. Bij multi-factor authentication ga je nog een stapje verder in je beveiliging. Hierbij moet je op twee of meer manieren (factoren) bewijzen dat jij degene bent die wil inloggen met een wachtwoord. Denk hierbij aan het krijgen van een code via sms of mail of het beantwoorden van een beveiligingsvraag. Op die manier is het vrijwel niet mogelijk om in te loggen met een wachtwoord die gehackt is. 

4. Stel overal sterke wachtwoorden in

Natuurlijk is het hierbij nog steeds belangrijk om goed te kijken naar de wachtwoorden die je instelt voor je werklaptop, werkmail en andere belangrijke gegevens. Gebruik altijd een sterke wachtwoord dat niet snel te raden is met een generator. Om de kans op hacken te voorkomen, is het aan te raden om voor ieder account en iedere mailbox een ander wachtwoord te kiezen. Mocht je wachtwoord een keer vrijgekomen zijn bij een datalek dan hoef je je geen zorgen te maken over andere accounts en bestanden. Gebruik nooit een geboortedatum, naam van je kind of andere woorden en cijfers die gemakkelijk te achterhalen zijn. Ga liever voor een willekeurig wachtwoord dat een mix is tussen hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers.

5. Beveilig vergaderingen en videocalls op afstand

Tot slot is het goed om te weten dat je je vergaderingen en videocalls op afstand goed moet beveiligen. Overal ter wereld is men massaal programma’s zoals Skype en Zoom gaan gebruiken sinds de pandemie. Kijk hierbij vooral goed naar bepaalde bèta-functies die je niet nodig hebt en uit kunt schakelen, zoals het delen van bestanden en livestreamen. Mocht er een cybercrimineel in een videocall kunnen komen dan kan hij verder niet zoveel wanneer dit staat uitgeschakeld. Let ook altijd op met wie je een toegangscode of -link deelt. Gebruik altijd unieke codes en deel deze alleen met de mensen die deel moeten nemen aan de call en niet openbaar.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie