AI laat zien: zo ziet de ‘gemiddelde’ Nederlandse CEO eruit
Nederlanders in de top van het bedrijfsleven: ze hebben vaak bedrijfseconomie gestudeerd en eerder in hun carrière werkervaring opgedaan bij een bank. Mannen heten vaak Peter en zijn gemiddeld 59 jaar oud, terwijl vrouwen meestal de naam Marieke hebben en over het algemeen een stuk jonger zijn. Dit en meer blijkt uit onderzoek van carrièreplatform CVster.nl, dat de openbare cv’s van Nederlandse bestuurders en commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven in kaart bracht.
In het onderzoek zijn de openbare cv’s van zo’n 400 Nederlandse bestuurders en commissarissen geanalyseerd die werken bij ongeveer 100 bedrijven die genoteerd zijn op Euronext Amsterdam. Het gaat om bekende namen zoals Shell, ASML, Philips, Unilever, Heineken en Ajax die samen een groot deel van de Nederlandse economie vertegenwoordigen.
Bestuurdersportret: wit, blauwogig en vaak grijs
Op basis van de foto’s op de openbare cv’s, is met behulp van AI het uiterlijk van de ‘gemiddelde’ mannelijke en vrouwelijke bestuurder en commissaris met de Nederlandse nationaliteit in kaart gebracht.
Een witte huidskleur en blauwe ogen komen vaak voor onder mensen met invloedrijke functies in beursgenoteerde bedrijven. Waar de mannen meestal grijs zijn, hebben de vrouwen juist vaker blond haar.
Voornaam: zo heten bestuurders van nu
De naam Peter komt het vaakst voor onder mannelijke bestuurders met de Nederlandse nationaliteit, gevolgd door (varianten op) Jan, Jeroen, Alexander en Frank. Bij vrouwelijke bestuurders staat Marieke bovenaan de lijst van meest voorkomende voornamen. Ook Karin, Jolanda en Annemiek komen vaak voor.
Leeftijd: voor jonge generaties is nog nauwelijks plaats
De ‘gemiddelde’ Nederlandse bestuurder is geboren in 1966 en wordt dit jaar dus 58 jaar oud. Opvallend is wel dat de invloedrijke mannen (1965) over het algemeen iets ouder zijn dan de vrouwen (1969).
De meeste Nederlandse bestuurders en commissarissen zijn geboren in de jaren ‘50, ‘60, en ‘70: zij bezetten 93,7% van de stoelen in de bestuurskamer. Voor jongere generaties is het duidelijk moeilijker om een plek te krijgen: slechts 3,9% van de Nederlandse bestuurders is jonger dan 45 jaar.
Studieachtergrond: focus op economie en bedrijfskunde
Op het openbare cv van invloedrijke bestuursleden in het bedrijfsleven worden meestal één of twee universitaire studies vermeld. Bedrijfseconomie is de meest genoemde opleiding: ruim 1 op de 6 Nederlandse bestuurders die een studie op zijn of haar cv vermeldt, benoemt deze opleiding (16,5%). Ook economie (15,1%), MBA (11%), bedrijfskunde (11%) en rechten (8,3%) worden vaak vermeld.
29,4% van de Nederlandse bestuurders en commissarissen die een studie vermelden op hun openbare cv, heeft ook in het buitenland gestudeerd. De populairste buitenlandse opleidingsinstituten zijn INSEAD Business School in Frankrijk en Harvard University in de VS.
Werkervaring: grote bedrijven als springplank
Naast een relevante studie is ook de juiste werkervaring onmisbaar als je een invloedrijke functie binnen een beursgenoteerd bedrijf wilt bemachtigen. ABN AMRO blijkt de vaakst genoemde werkgever. 10,3% van de Nederlandse bestuurders en commissarissen heeft hier gewerkt voordat ze een stoeltje bemachtigden in een bestuurskamer van een beursgenoteerd bedrijf. Ook functies bij ING (8,6%), Shell (7%), PricewaterhouseCoopers (6,3%) en Philips (6%) worden naar verhouding vaak genoemd als werkervaring.