Als de ‘last mile’ ook de lastigste wordt…
Pakjesbezorgers werken vaak tien tot twaalf uur per dag om alle zendingen geleverd te krijgen, riskeren elke dag hun leven in het steeds drukkere verkeer en krijgen niettemin nauwelijks erkenning. Technologie kan hun dagtaak nochtans veel efficiënter en tegelijk aangenamer maken, meent Ralf Urlings van telematicaspecialist Geotab. Sinterklaas en de kerstman, de bekendste pakjesbezorgers ter wereld, slagen erin op één nacht een mooi geschenk klaar te zetten voor elk kind ter wereld. Lachend nog wel, met de hulp van elfjes of pieten, en met een prachtige schimmel of een door rendieren voortgetrokken slee als vervoersmiddel.
De werkelijkheid oogt heel wat grauwer. Pakjesbezorgers moeten niet bij alle kinderen ter wereld langsgaan, maar wel een paar honderd pakketten per dag bezorgen. Dat zorgt voor heel lange werkdagen, waarin nauwelijks tijd is om iets behoorlijks te eten of om even te pauzeren. Stress, slaapproblemen, spijsverteringsstoornissen, chronische vermoeidheid en burn-out komen dan ook heel vaak voor in deze beroepscategorie. De druk om op tijd te leveren kan bezorgers, ondanks vermoeidheid, dwingen om door te gaan — factoren die de kans op ongelukken significant vergroten.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft haar zorgen geuit over de werkomstandigheden in de pakketbezorgsector. Uit inspecties bleek dat er vele werknemers onder te zware fysieke omstandigheden werken. De Arbeidsinspectie en ook vakbond FNV hebben maatregelen geëist om de belasting te verminderen.
Efficiëntie verhogen in plaats van kosten te drukken
Het leveren van pakjes aan de eindgebruiker, de zogenaamde ‘last mile’ in de supply chain, is helaas vaak ook de lastigste. Het is in elk geval de minst voorspelbare – in het verkeer kan van alles gebeuren, de klant is niet altijd thuis, enzovoort – en er is meer tijdsdruk mee gemoeid omdat de ontvanger al op de hoogte is gebracht van de levering. Een gezonde bedrijfsvoering is in die omstandigheden niet evident, waardoor koeriersbedrijven er alles aan doen om de kosten beperkt te houden.
Ze zouden echter ook de efficiëntie van het proces kunnen verhogen en daar winst uit halen, zonder dat de koerier daar de dupe van is. Zo zijn er nog altijd bedrijven die geen gebruikmaken van een intelligente routeplanner. Die kan de koerier nochtans heel wat tijd besparen door een optimaal traject te bepalen langs alle bestemmingen en dat traject onderweg aanpassen als er wegwerkzaamheden, ongevallen of files worden gemeld. Bijkomend voordeel voor de opdrachtgever: hiermee kun je ook flink besparen op brandstof.
In het ideale scenario ga je hier nog een stap verder in en koppel je dit aan je tracking- en notificatiesysteem, zodat de ontvanger tijdig op de hoogte wordt gebracht mocht de levering later plaatsvinden. Op die manier kan hij of zij ervoor zorgen dat er iemand thuis is op dat moment of laten weten dat het pakje ergens anders mag worden geleverd.
Zoeken naar een win-win
Ook een aanrader: het wagenpark uitrusten met sensoren die ‘predictive maintenance’ mogelijk maken, waarbij er tijdig signalen komen dat het voertuig binnenkort een onderhoudsbeurt of zelfs een reparatie nodig heeft. Zo kan die actie op een gunstig moment worden gepland en moet dat niet net vlak voor een van de drukste weken van het jaar gebeuren, bijvoorbeeld. Daarmee verkleint ook de kans dat de chauffeur motorpech krijgt, waarbij enorm veel tijd verloren gaat.
Al deze maatregelen vergen uiteraard investeringen, maar die zijn vaak heel snel terugverdiend en hebben een langdurig positieve impact op het kostenbeheer en efficiëntie van de onderneming. Bovendien zijn het oplossingen waar zowel de opdrachtgever als de koerier beter van wordt. Geef toe: wie wil dat niet?