Als zzp’er een auto op je naam laten zetten
Nadat je een eenmanszaak gestart hebt, begint het investeren om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan. Wellicht denk je aan het aannemen van je eerste personeelslid, of het aanschaffen van de machinerie voor de productielijn. Ook de aankoop van een bedrijfswagen kan een optie voor je zijn. Waar je deze auto bij een besloten vennootschap of bijvoorbeeld vennootschap onder firma op naam van de zaak kunt zetten, is dit bij een eenmanszaak niet mogelijk. Een eenmanszaak zelf is namelijk geen rechtspersoon, waar een besloten vennootschap of vennootschap onder firma dit wel is. Hoe kun je als zzp’er een auto zakelijk aanschaffen? Waar dien je hierbij rekening mee te houden? In dit artikel lees je er meer over.
Nieuwe auto kopen en laten overschrijven
Het aanschaffen van een nieuwe auto is een spannende stap, maar het proces dat volgt – het officieel overschrijven van de auto op jouw naam – is minstens zo belangrijk. Zodra je de perfecte auto hebt gevonden en je met de verkoper overeenstemming hebt bereikt over de prijs, is de volgende stap het overschrijven van het kenteken. Dit is een essentieel onderdeel van de eigendomsoverdracht van een voertuig in Nederland.
Waar en hoe laat je een auto overschrijven?
In Nederland is het mogelijk om het kenteken van de auto over te schrijven bij een van de meer dan 750 kentekenloketten. Deze loketten zijn verspreid door het hele land, waardoor je er altijd eentje in de buurt van de verkoper kunt vinden. Of je nu in een grote stad woont of op het platteland, het zou geen probleem moeten zijn om een locatie te vinden waar je de overschrijving kunt regelen.
Bij de overschrijving wordt de auto formeel op jouw naam gezet. Dit betekent dat jij vanaf dat moment verantwoordelijk bent voor het voertuig, inclusief de verzekering, wegenbelasting en eventuele verkeersboetes. Als je een eenmanszaak hebt, laat je de auto op jouw persoonlijke naam zetten, omdat een eenmanszaak geen aparte rechtspersoon is. Dit betekent echter niet dat je de auto niet zakelijk kunt gebruiken (hierover later meer). Heb je echter een onderneming met een andere rechtsvorm, zoals een besloten vennootschap (bv) of een vennootschap onder firma (vof), dan kun je ervoor kiezen om het voertuig op naam van de zaak te zetten.
Welke documenten heb je nodig?
Het overschrijven van een voertuig vereist een aantal documenten die je bij je moet hebben om de procedure snel en soepel te laten verlopen. Deze documenten zijn:
1. Geldig identiteitsbewijs: Dit kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Zorg ervoor dat het document geldig is en overeenkomt met de gegevens die bekend zijn bij de RDW.
2. Tenaamstellingscode: Dit is een unieke code die bij het voertuig hoort. De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen. Het eerste deel ontvang je bij de aankoop van het voertuig en het tweede deel krijg je na de overschrijving. Deze code is noodzakelijk om de auto op jouw naam te kunnen zetten.
3. Kentekencard of papieren kentekenbewijs: Voor nieuwere auto's wordt gebruik gemaakt van een kentekencard. Dit is een pasje ter grootte van een bankpas waarop alle voertuig- en tenaamstellingsgegevens staan vermeld. Voor oudere voertuigen, die vóór 2014 op naam zijn gezet, wordt nog het papieren kentekenbewijs gebruikt. Dit document bestaat uit meerdere delen en moet compleet worden overgedragen.
Zodra de auto op jouw naam is overgeschreven, ontvang je het tweede deel van de tenaamstellingscode en een officieel document van de RDW als bevestiging van de eigendomsoverdracht.
Auto op jouw naam zakelijk rijden
Ook al laat je als zzp’er de auto op jouw eigen naam zetten, dit betekent niet dat je de auto alleen privé kunt gebruiken. Integendeel, je kunt de auto prima inzetten voor zakelijke doeleinden en hier zelfs fiscaal voordeel uit halen. Als ondernemer kun je de keuze maken om de auto privé te rijden en alleen de zakelijke kilometers te declareren, of je kunt ervoor kiezen om de auto als zakelijke auto te beschouwen en alle kosten zakelijk af te trekken.
Zakelijk rijden en btw-voordelen
Als je ondernemer bent en geregistreerd staat voor de btw, kun je ervoor kiezen om de auto zakelijk te rijden. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, vooral op het gebied van de btw. Wanneer je de auto zakelijk rijdt, kun je namelijk de btw op bepaalde kostenvoor het voertuig aftrekken van de btw die je verschuldigd bent over jouw omzet. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor:
- Brandstof
- Onderhoud en reparaties
- Verzekeringen
- Afschrijvingen
Deze btw-kosten kun je per kwartaal verrekenen met de btw die je ontvangt van klanten. Dit kan een aanzienlijk belastingvoordeel opleveren en zo de kosten voor het gebruik van de auto verlagen. Echter, wanneer je de auto ook voor privédoeleinden gebruikt, moet je rekening houden met de bijtelling voor privégebruik. Dit betekent dat je een percentage van de cataloguswaarde van de auto bij jouw inkomen moet optellen, waardoor je meer inkomstenbelasting betaalt. De bijtelling geldt als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de zakelijke auto.
Privégebruik van de auto
Je kunt er ook voor kiezen om de auto privé te rijden en alleen de zakelijke kilometers die je rijdt, te declareren bij je onderneming. In dit geval houd je een kilometeradministratie bij en declareer je een vast bedrag per zakelijke kilometer, wat momenteel €0,21 per kilometer is (tarief 2023). Dit kan voordelig zijn als je relatief weinig zakelijke kilometers maakt en de auto vooral voor privédoeleinden gebruikt.
Hulp bij het maken van een keuze
De keuze tussen het zakelijk of privé rijden van een auto hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal kilometers dat je verwacht te rijden, de kosten van het voertuig en je fiscale situatie. Gelukkig zijn er online handige tools beschikbaar die je helpen bij het maken van deze keuze. Deze tools berekenen wat het zakelijk of privé rijden van een voertuig jou zou kosten op basis van jouw specifieke situatie. Hiermee kun je een weloverwogen beslissing nemen die het beste past bij jouw bedrijfsvoering en financiële situatie.
Ook intressant:
Dit is de zzp’er: zelfstandiger en onafhankelijker dan altijd aangenomen