Ban op geimporteerde honden bij Puppyplaats

Ban op geimporteerde honden bij Puppyplaats

Redactie Baaz

Bij de aankoop van geïmporteerde puppy’s is het risico op een verminderd of ronduit slechte gezondheid aanzienlijk. Waar het verhogen van dierenwelzijn de prioriteit is van Puppyplaats, de populairste marktplaats voor honden in Nederland, werd twee maanden geleden onder meer een ban toegevoegd voor advertenties van geïmporteerde honden. Sindsdien zijn 5% van alle advertenties tegengehouden, waarvan het grootste gedeelte geïmporteerde pups betreft. 

Per jaar worden er zo’n 50.000 puppy’s uit het buitenland naar Nederland geïmporteerd voor de verkoop*. Een aanzienlijk percentage hiervan betreft illegale handel, waardoor er grote vraagtekens kunnen worden gezet bij het welzijn van de honden. Zo worden de honden in grote getale (door)gefokt, worden de pups te vroeg gescheiden van hun moeder en worden zij vervoerd onder slechte omstandigheden. Waar innovatie en regulatie op dieren marktplaatsen achter blijft, zien scammers en puppy smokkelaars met hoge prijzen en een grote vraag naar honden hun kans schoon. Met als resultaat; ongezonde honden en kopers die er onwetend een aanschaffen.

5% geblokte advertenties 

Om dierenmisbruik en fokken in grote getale te bestrijden en kopers te beschermen, lanceerde Puppyplaats twee maanden geleden haar nieuwe, geoptimaliseerde website, inclusief nieuwe regels en beperkingen waar verkopers zich aan moeten houden. Het platform integreerde onder meer een ban op geïmporteerde honden, met een uitzondering van België en selectie van organisaties die zwerfhonden aanbieden. Sindsdien worden de advertenties dagelijks gescreend op gebruikers, beelden en beschrijvingen van de honden. Ook moeten verkopers kunnen aantonen dat zij het huidige baasje zijn van het dier en is het verplicht een foto van de pup samen met de moeder bij de advertentie te plaatsen. Dit leidde tot 5% geblokte advertenties sinds juni. Het overgrote gedeelte hiervan betreft geïmporteerde honden. 

Zero tolerance beleid wanneer het gaat om dierenwelzijn

Daarnaast werden meerdere nieuwe technische functies toegevoegd om het dierenwelzijn te stimuleren en kopers te beschermen. Naast geïmporteerde pups zijn daarom ook honden die gekocht zijn om door te verkopen of die afkomstig zijn van fokkers die op grote schaal meerdere rassen aanbieden niet meer welkom op het platform. 

Ook hebben kopers en verkopers op Puppyplaats sindsdien te maken met een ID-verificatie die vergelijkbaar is met de methode die door internationale banken wordt gehanteerd. Bij anonimiteit is de kans op illegale praktijken immers groter. Het platform is hiermee de eerste dieren marktplaats die deze veiligheidsmaatregel hanteert. 

Ten slotte wordt dierenwelzijn gestimuleerd door regels in te voeren die zelfs verder gaan dan de Nederlandse wetgeving. Officieel mogen pups in Nederland na zeven weken een nieuw thuis krijgen, maar Puppyplaats voegt hier een extra week aan toe voor de beste ontwikkeling van de dieren. Na acht weken kan moedermelk namelijk veilig worden ingewisseld voor vast voedsel. Daarnaast moeten kopers op de website vanaf nu altijd de mogelijkheid krijgen om naar de dierenarts te gaan met hun nieuwe pup, voordat de daadwerkelijke verkoop plaatsvindt. Zo bouwt Puppyplaats aan de meest veilige en verantwoorde dieren marktplaats van Nederland.

Over Puppyplaats 

Puppyplaats is de grootste gratis online dieren marktplaats van Nederland, met maar liefst 40.000 geregistreerde gebruikers. In mei 2021 werd de website overgenomen door Pet Media Group, een in Stockholm gevestigde technologie startup. Pet Media Group ontwikkelt op Europese schaal leidende marktplaatsen gericht op dieren door, en zet geavanceerde technologie in voor; meer veiligheid en vertrouwen bij kopers en verkopers, meer gebruiksgemak en een hoger dierenwelzijn. Het bedrijf is actief in Scandinavië, de UK, Italië, Spanje en Tsjechië en met de overname van Puppyplaats sinds vorig jaar ook in Nederland.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie