BrandNewDay: Vrouwen lopen achter in pensioenkennis
De pensioenkloof tussen mannen en vrouwen is niet alleen zichtbaar in de hoogte en opbouw van het pensioen, maar ook in pensioenkennis. Vrouwen hebben hier een achterstand, zo blijkt uit onderzoek van online pensioenbank Brand New Day. “Bijna een derde van de vrouwen zegt geen of onvoldoende kennis over het pensioenstelsel te hebben. Daar is dus nog veel te winnen met goede voorlichting”, stelt Stefanie van Rootselaar van Brand New Day. “Wil je een gezond inkomen na je pensionering, dan is kennis nodig om nu de juiste beslissingen te kunnen nemen.”
Daar is dus nog veel te winnen met goede voorlichting”, stelt Stefanie van Rootselaar van Brand New Day. “Wil je een gezond inkomen na je pensionering, dan is kennis nodig om nu de juiste beslissingen te kunnen nemen.”
Hoe werknemers, zzp’ers en ondernemers hun pensioen opbouwen bepaalt straks de hoogte van het inkomen na pensionering. Kennis hebben van pensioenzaken, is dus geen overbodige luxe. Ruim een kwart van de Nederlanders (27%) zegt echter geen of onvoldoende kennis te hebben over het Nederlandse pensioenstelsel.
Achter dit gemiddelde percentage gaan grote verschillen tussen mannen en vrouwen schuil. Zo geeft 55% van de mannen aan dat het hen duidelijk is hoe het Nederlandse pensioenstelsel is opgebouwd, tegen 37% van de vrouwen. Van de vrouwen zegt 32% die kennis niet of onvoldoende te hebben, een significant hoger percentage dan bij de mannen (22%).
Dichten van de pensioenkloof
Dat zijn significante verschillen, stelt Van Rootselaar. “Met goede voorlichting is dat te verbeteren. Door de kennisachterstand van vrouwen aan te pakken, geef je ze de handvatten om de pensioenkloof met mannen te verkleinen.”
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 31% van de vrouwen – ten opzichte van 20% van de mannen – geen stappen heeft ondernomen om inzicht te krijgen in de hoogte van hun pensioenvermogen voor later, en of ze wellicht nog iets extra’s moeten opbouwen. Veelal hebben ze hier geen tijd voor gemaakt of ze weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen. “Vrouwen zeggen ook minder vaak dan mannen dat ze een pensioenplan hebben gemaakt. Deze en andere resultaten tonen aan dat er met goede pensioenvoorlichting nog veel te winnen valt”, stelt Van Rootselaar.
De rol van werkgevers
De website Mijnpensioenoverzicht, media, online pensioeninformatie en vrienden en familie vormen belangrijke bronnen van pensioeninformatie voor mensen, zo blijkt uit het onderzoek. Ook verwachten mensen veel van hun werkgever. Zo stelt 66% van de ondervraagden dat werkgevers meer verantwoordelijkheid moeten nemen in het regelen van een goede pensioenvoorziening.
Daarbij stelt 34% dat ze zich niet goed of voldoende voorgelicht voelen over hun pensioenopbouw. Bij vrouwen is die onvrede nog groter: bijna vier op de tien vrouwen zijn op dit punt ontevreden over de voorlichting van hun werkgever.
Van Rootselaar stelt dat niet alleen werkgevers een goede voorlichting moeten geven. “Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van de hele pensioensector, een sector waarin vrouwen overigens nog steeds zijn ondervertegenwoordigd in pensioenfondsbesturen. Vrouwen geven ook aan dat er een belangrijke rol is weggelegd voor het onderwijs en de overheid.”
Vrouwen zetten wel vaker geld opzij
Vrouwen komen wel vaker in actie. Het aandeel vrouwen dat zelf niets (extra) opzijzet voor pensioen is gedaald van 37% in 2023 naar 30% nu. “Nog steeds een hoog percentage, maar significant minder dan een jaar geleden”, aldus Van Rootselaar.
Brand New Day ziet ook in de aanwas van nieuwe klanten het aandeel vrouwen toenemen. Van Rootselaar: “Werd in 2015 nog 20% van de nieuwe rekeningen door een vrouw geopend, inmiddels is dat dit jaar gestegen naar bijna 37%. Ik ben ervan overtuigd dat als vrouwen zich meer in pensioenzaken verdiepen en beter voorgelicht worden, ze ook actie zullen ondernemen om ervoor te zorgen dat ze later een goed pensioen hebben.”
Tot slot een paar tips voor waar mensen kunnen beginnen. “Log eens in op Mijnpensioenoverzicht.nlom te kijken hoe je ervoor staat”, zegt Van Rootselaar. “Als je collectief pensioen bij een werkgever opbouwt, verdiep je dan eens in de pensioenregeling. Wordt er echt voldoende opgebouwd? Bedenk of het voor jou zinvol kan zijn om zelf (aanvullend) pensioen op te bouwen of laat je hierover informeren door een financieel adviseur.”
Over het onderzoek
De gegevens in dit persbericht zijn afkomstig uit anonieme klantgegevens van Brand New Day en een representatief onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Dynata. Dit onderzoek wordt elk jaar herhaald. Er zijn voor dit onderzoek 1116 mensen ondervraagd, die een dwarsdoorsnede van de Nederlandse beroepsbevolking vormen.