Café Soof: de nieuwe ‘hidden gem’ van Den Haag
Dit voorjaar is Café Soof in Den Haag officieel geopend. Verstopt in de tuin van het historische Nutshuis is dit dé nieuwe ‘hidden gem’ om te ontsnappen aan de drukke binnenstad en te genieten van een kop koffie en ontbijt, lunch, of aperitivo met Oostmediterrane invloeden.
Puur, vers & lokaal
Soof is niet zoals je zou verwachten de naam van de oprichter of chef, maar afgeleid van Sophia Loren, actrice en auteur van verschillende kookboeken waarin lekker en vers eten centraal staat. Dat toont direct waar de nieuwe hotspot voor staat: gerechten gemaakt van pure, verse ingrediënten van leveranciers dichtbij huis of – beter nog – uit eigen tuin.
Café Soof bevindt zich namelijk in de Nutstuin van het Haagse Nutshuis die vol staat met planten, fruitbomen, een kruidenkas en een bijenkast. Via de idyllische poort kom je in een oase van rust, midden in Den Haag centrum. Waar je letterlijk tussen de ingrediënten van jouw gerecht of drankje staat.
Een eclectische kaart met Oostmediterrane invloed
De kaart maakt een mix van bekende en minder bekende Oostmediterrane smaken. Zo kun je bij het ontbijt kiezen voor brioche met eiersalade en avocado, maar ook voor Turkse eieren, of een croissant met dukkah, honing en geitenkaas. Hetzelfde geldt voor de lunch. Ga je voor de avocadotoast met Hollandse garnalen, een kipsandwich met kerriehumus en de mediterrane kruidenmix sumak, aubergine tahine of Spaanse gedroogde ham op Sardijns brood en haring kaviaar crème fraiche?
“Onze keuken is het beste te omschrijven als ‘healthy comfort food’. Het zijn gerechten die je met unieke smaakcombinaties verrassen, vers, gezond én bovenal lekker zijn. Eten waar je je goed bij en door voelt”, vertelt Marielle Tonnon, eigenaar van Café Soof.
Aperitivo
In Italië is het genieten van een lekker drankje en een mooie bite voor het avondeten een begrip. Café Soof brengt deze culinaire traditie naar Den Haag. Want ook voor de aperitivo, na werk of in het weekend, ben je hier aan het juiste adres. Op de speciale borrel- en drankenkaart zijn verschillende wijnen, bieren en cocktails te vinden die gecombineerd kunnen worden met snacks, zoals Libanese bitterballen, crispy chicken met ras el hanout en crunchy oyster mushrooms met harissa yoghurt. Maar een gewone bitterbal met pulled beef of platbrood met dip mag natuurlijk ook.
Liever even geen alcohol? Dan kan je bij Café Soof verschillende frisdranken, limonades, verse theesoorten en koffies bestellen, waarbij je bij dat laatste ook nog eens 450 gram CO2 uit de lucht haalt door de duurzame bonen die worden gebruikt. Win-win.
Een tweede huiskamer (of tuin)
De tuin is het absolute paradepaardje van Café Soof, maar dat maakt niet dat je er bij slecht weer niet terecht kunt. Voor de opening heeft het pand een metamorfose ondergaan om de meest toegankelijke sfeer neer te zetten, een tweede huiskamer als het ware. “Bij Café Soof gaan we voor een sfeer waar je jezelf kunt zijn en je thuis voelt. Of je nou bij ons aanschuift voor koffie, thee, ontbijt, lunch of borrel of je aan het werk bent, gezellig bijkletst met vrienden en familie of erop uit bent met de kids”, legt Tonnon uit. Het interieur is het beste te omschrijven als fris, praktisch en ontspannen, met oog voor design en detail. Als je goed oplet kan je elementen ontdekken uit het bankverleden van het Nutshuis. Zo is in de stoffering van lampen het behangpatroon van de oude Commissarissenzaal te vinden en is het zeshoekige tafeltje in de hoek gecreëerd met het beeldmerk van de spaarbank in het achterhoofd.
Een letterlijke hidden gem
Café Soof bevindt zich tussen de Grote Kerk en de Grote Markt op de Jan Hendrikstraat 6. Naar de ingang van deze letterlijk verborgen parel is het even zoeken. Sta je tussen het Ibis Hotel op de Jan Hendrikstraat 10 en de Jan Hendrikstraat 18? Dan zit je goed en loop je via de steeg, door de Nutstuin, rechtstreeks naar Café Soof.
Café Soof is op werkdagen geopend van 08:30 – 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 – 18:00 uur. Reserveren kan via de website. Ook voor groepsdiners en vieringen kan je er terecht; binnen, buiten in de tuin, of (extra bijzonder) in de kruidenkas.